На 30-ти ноември православната църква чества паметта на Св. Апостол

...
На 30-ти ноември православната църква чества паметта на Св. Апостол
Коментари Харесай

Поверия за Андреев ден

На 30-ти ноември православната черква празнува паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани.
Вярва се, че от денят стартира да пораства („ наедрява “) колкото едно просено (царевично, грахово и др.) зърно, с което е обвързвана обредната процедура в навечерието на този празник да се варят в ново гърне разнообразни зърна – жито, грах, царевица, фасул и други, с цел да наедряват.
 10 национални поверия, в които всички имаме вяра 10 национални поверия, в които всички имаме вяра
От епохи съществуват поверия, които са свързани с разнообразни предмети от семейството. Ето някои от тях, които са останали в българскат...
Според националното поверие Андреевден се назовава още и Мечкинден. Легендата споделя, че свети Андрей единствен от апостолите нямал празник, та възседнал една мечка и отишъл при Бога. Господ му споделил " Който тебе не чества, да го язди твоя кон ". Затова на 30 ноември в избрани райони на България варят царевица и я трансферират през комина, като викат: " На ти, мечко, варен мамул, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и индивидите ".
Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината – нагоре, с цел да порастват високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР