На 30 септември 2018 г. в 14:27 ч. пекинско време

...
На 30 септември 2018 г. в 14:27 ч. пекинско време
Коментари Харесай

Четвърти блок на Тянванската АЕЦ е пред стартиране

На 30 септември 2018 година в 14:27 ч. пекинско време реакторът на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай, която се построява с техническото подпомагане на АСЭ - инженерното поделение на съветската корпорация „ Росатом “, бе изведен на минимално контролируемо равнище на мощ.

Това е завършващият стадий на физическо пускане.

Процесът на физическото стартиране на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ стартира на 25 август 2018 година, когато, след осъществяване на всички подготвителни действия, в реактора бе сложена първата топлоотделящи касети. Общо в реактора бяха заредени 163 сборки. Всички действия се изпълняваха в автоматизиран режим със съблюдаване на всички правила на сигурност и с изпреварване на графика.

„ Зареждането на горивото бе осъществено предварително и след приемането на всички разрешителни, Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ бе изведен на минимално контролируемо равнище на мощ. Започна управляема верижна реакция. Системите на надзор записаха първите неутрони. По-нататък стартира стадият на енергийното пускане с включване на енергоблока към енергийната система на Китай “, заяви вицепрезидентът по плановете на АО ИК „ АСЕ “ в Китай Алексей Баник.

Тянванската АЕЦ е най-големият обект на руско-китайското икономическо съдействие. Пускането на Първи и Втори енергоблок на Тянванската АЕЦ бе през 2007 година Годишно те създават повече от 15 милиарда киловатчаса електрическа енергия.
Началото на комерсиалната употреба на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ е планувано за 2019 година В основата на построяването на Тянванската АЕЦ е съветският план АЭС-91 с реактор ВВЕР-1000, който изцяло дава отговор на условията на актуалните нормативно-технически документи на Китай, Русия и МААЕ. Строителството на Тянванската АЕЦ се реализира от Атомната енергийна корпорация Цзянсу (JNPC) дружно с съветската компания „ Атомстройекспорт “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР