На 30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан. Той

...
На 30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан. Той
Коментари Харесай

30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан

На 30 септември 1520 година Сюлейман I става султан. Той наследява наследява Селим I на трона. Султан Сюлейман I остава в историята като Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодателя.

Сюлейман I е 10-ят и най-дълго управлявалият султан на Османската империя - от 1520 до 1566 година Наследява татко си Селим I на трона, а той самият е завещан от сина си Селим II.

По време на неговото ръководство империята му се простира от Централна Европа до Китай и от Стълбовете на Херкулес до Индийския океан.

Императивното право на империята е шариата (свещеният закон), който като възвишен закон на исляма е отвън пълномощията на султана за смяна. Това не пречи на Сюлейман Великолепни да сътвори първия законов кодекс на Османската империя, с който се прави опит да се уеднакви работата на съда и администрацията.

Той е прочут като „ Османови закони “ и просъществува през идващите над 3 века. Неговата данъчна промяна предопределя развиването на империята за епохи напред. Султанът е считан за татко и на наказателното право в империята, което къса с някои правила на шериата.

Султанът с изключение на с военните си триумфи организира и просветителна промяна, която поддържа отварянето на учебни заведения към джамиите и по този метод се подсигурява жизнеността на империята през идващите епохи.

Докато за останалия свят той наподобява рисков, вътре в империята той има популярност на обективен държател, който се бори с корупцията.

Чрез персоналното си застъпничество Сюлейман застава отпред на Златния век на Османската империя, което съставлява върха на културните достижения на османските турци в региона на архитектурата, литературата, изкуството, теологията и философията.

При неговото ръководство Османската империя доближава най-големия си подем като територия и икономическа мощност. Проведените от султана промени подсигуряват запазването на империята през идващите епохи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР