На 30 октомври имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 30 октомври имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 30 октомври

На 30 октомври имен ден честват всички, които носят името Зоран, Зорица, Зорка, Зорница.

На този ден църквата уважава Св. Зиновий и сестра му св. Зиновия. Св. Зиновий и сестра му св. Зиновия живели в третия век. Прекарали живота си в киликийския град Ег или Егей. Родителите им били благочестиви хора. Възпитали ги в християнската религия. Те рано останали сираци. В милостини към бедните хора и в свят живот минала младостта им. Зиновий получил от Бога подарък на чудотворство. Чрез молитва и възлагане на ръце лекувал заболели. Скоро образоваността, чудесата и добродетелите му го популяризирали из цялата област Киликия. Егейските християни го избрали за свещеник.

Свети Зиновий ревниво изпълнявал своите архиерейски отговорности. Успешно наставлявал паството си със слово и образец. През време на Диоклетиановото гонение императорският жрец Лисий пристигнал в град Егей, с цел да скланя християните да се отрекат от вярата си. Братята Клавдий, Астерий, Неон и сестра им Теонила потърпевши страдалчески за Христа. Идвал ред на Зиновий и Зиновия. Лисий повикал епископа.

- Аз няма дълго да разговарям с тебе – споделил му Лисий. – Избирай едно от двете – живот или гибел! Живот – в случай че се поклониш на нашите богове. Смърт – в случай че не се откажеш от твоя Бог!

- Живот без Христа е гибел! – твърдо дал отговор свещеник Зановий. – А телесната гибел за Христа е живот безконечен. Искам да умра тук и да пребивавам постоянно с Христа Бога в небесата!

- Да забележим дали ще ти помогне твоя Христос! – споделил сановникът и заповядал грубо да бият епископа. Започнали жестоки мъчения. Като разбрала, че брат ѝ страда за Христа, Зиновия се затекла към съдилището. Застанала пред мъчителя и извикала с висок глас: - Аз съм християнка! Като моя брат изповядвам Господа Бога! Изповядавам Спасителя на света.

Като погледнала внушително сановника, Зиновия траяла: - Заповядай и мне да мъчат. Искам да умра от идентична гибел с брат си. Лисий почнал да увещава младата жена. Опитал се да я убеди да се отхвърли от вярата. Представил ѝ целия смут и срам от едно смъртно наказване пред целия народ. Зиновия останала непреклонна.

Тогава ядосания богохулник заповядал да сложат нея и брат ѝ на стоманен одър, под който да разпалят огън. И тая заповед била изпълнена. - Е, оказва помощ ли ви вашия Христос? – присмехулно запитал Лисий мъчениците, осмивайки вярата им.

- Той е неведимо с нас – дал отговор светителят Зиновий.

- Той ни разхлажда с росата на Своята берекет и ние не усещаме мъченията – допълнила сестра му Зиновия.

По заповед на разярения римски жрец мъчениците били снети от одъра и хвърлени в казан с кипящ катран. Те и тук останали невредими и пеели хвалебна ария на Бога. Осъдени били на гибел. Мъчениците с наслада тръгнали към мястото, където щели да бъдат умъртвени. По пътя мълвели молитвено:

- Благодарим ти, Господи, загдето ни удостои да се подвизаваме с добър героизъм, пътя да свършим, вярата да запазим. Направи ни участници в Твоята популярност и ни причисли към ония, които са удобни на Тебе, тъй като Ти си мил вовеки! Свещеномъченикът Зиновий и блажената му сестра Зинавия били убити с меч. Глас от небето ги повикал към безконечен живот и към нетленни венци. С наслада те предали на Бога душите си. Това станало в 285 година.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев), представени от Actualno.com.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР