На 30 октомври 2020 г. 9 студенти от Технически университет

...
На 30 октомври 2020 г. 9 студенти от Технически университет
Коментари Харесай

Бъдещи ядрени специалисти - с подкрепа от Атомната централа

На 30 октомври 2020 година 9 студенти от Технически университет – София, станаха стипендианти на АЕЦ „ Козлодуй”. Атомната централа подписа контракти с Кристиян Стоянов – бакалавър ІV курс от компетентност „ Топлоенергетика и нуклеарна енергетика”, и с магистрите І курс от компетентност „ Ядрена енергетика” Грета Георгиева, Мирослав Петров и Стефан Вълков. За втора поредна година, наред със студентите от горните курсове, финансова поддръжка получиха и първокурсници, приключили с висок триумф гимназиалното си обучение и записани в постоянна форма на образование в компетентност „ Топлоенергетика и нуклеарна енергетика”. Това са Антония Велчева, Денис Стоев, Красимир Костов, Палома Златанова и Цветан Йовов.
С това групата на стипендиантите на централата, включваща студенти, учещи „ Ядрена техника и нуклеарна енергетика” в Софийски университет „ Св. Климент Охридски” и „ Топлоенергетика и нуклеарна енергетика” в Технически университет – София, набъбна на 25. Размерът на стипендията, която те получават от АЕЦ „ Козлодуй”, възлиза на 1000 лева на учебен срок. За младежите от предходните випуски централата покрива и семестриалните такси на цената на държавна поръчка до довеждане докрай на съответната просветителна степен. За образователната 2020/2021 година двете специалности са включени в листата на предпазените специалности и записалите се в тях са освободени от такси за целия курс на образованието си – мярка, очертаваща общите старания на бизнеса, просветителните и държавните институции за реализиране на устойчиви резултати в привличането на младежите към области с предстоящ дефицит на пазара на труда.
Всички стипендианти на АЕЦ могат да вземат участие в програмата за платени летни стажове, с цел да задълбочат познанията си и да натрупат на практика опит в определената от тях специалност, а след довеждане докрай на образованието си те ще имат шанса да започват кариерата си като част от екипа на атомната централа.
Чрез поощряването на младежи с готовност за асимилиране на профилираните знания, изисквани за работа в атомния бранш, АЕЦ „ Козлодуй” се стреми да обезпечи равномерен преход сред поколенията нуклеарни експерти. С това централата удостоверява уговорката си към образуването на идната генерация енергетици, чиято задача ще е да подсигуряват дълготрайната безвредна и надеждна работа на атомните мощности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР