На 30 ноември в Mixtape 5 обичаната българска група Оратница

...
На 30 ноември в Mixtape 5 обичаната българска група Оратница
Коментари Харесай

Оратница - групата, която прославя българския фолклор в Европа

На 30 ноември в Mixtape 5 обичаната българска група " Оратница " ще показа третия си студиен албум Alter Ethno. Преди това Дияна, Ася, Християн и Бъни подгряха публиката в страната с първото си национално клубно турне от една година насам. Бандата се връща на клубната сцена след последния си европейски тур през декември 2017-а, последвано от цяла година неявяване, в което се концентрираха върху записите на третия си студиен албум, както и върху напълно нови музикални планове.
През миналата година " Оратница " бяха дипломат на българската музика в поредност събития, свързани с Европредседателството, а през месец септември изправиха на крайници Зала Арена Армеец на откриването и церемония церемонията на Световното състезание по художествена гимнастика.
Какво споделиха те пред Actualno.com, четете в идващите редове!
В края на този месец следва да излезе третият ви студиен албум Alter Ethno? Ако се върнете обратно, какъв брой сложен беше пътят, който ви докара до тук?
Дияна: Когато правиш това, което искаш същински, а точно да правиш музика с отворено сърце и душа - не е мъчно.:)
Ася: Няма да неистина, че пътят ни беше сложен и изпълнен с разнообразни трудности, само че истината е, че с доста предпочитание и самообладание постигнахме задачата си.:)
Християн: Никоя активност, в която има смисъл, не е лесна за правене. Освен лежането - а в него има доста смисъл. В новия ни албум сме дали всичко от себе си, което можем да дадем на този стадий. Както споделя нашият другар Венци Такев - " Много труд е хвърлено! "
Бъни: Доста сложен беше пътя до тук, а и продължава да е. Различни спънки и трудности с времето са се появявали във всякакво естество и се веселя се съумяваме да ги прескачаме, заобикаляме и преборваме. И да продължаваме да сме устойчиви.
В музикално връзки новият албум се разграничава в огромна степен от предходните два. Защо решихте да промените посоката?
Дияна: Всяко нещо търпи развиване, а точно това е развиването на Оратница с всеки нов албум.
Ася: Аз не считам, че би трябвало да приказваме за промяна на посока. За нас посоката е една и съща, тъй като постоянно сме подготвени да разчупим рамките, да опитвам във всеки идващ албум и да покажем нещо ново и новаторско!
Християн: Би било скучно, в случай че е същото. От друга страна е предизвикателство да смесваш разнообразни изразни средства, стилове, жанрове, и да не спретнеш горещо ядене, подправено с плодовете на лозето. Стараем се да бягаме от труфя и посредствеността, само че не ни е боязън да опитваме - каквото и да ни хрумне.
Бъни: В годините които минаха сред издаването на последния албум и този, се случиха много неща, които ни развиха. Мисля че е напълно обикновено, най -вероятно и идващите албуми ще са разнообразни от този. Освен, в случай че не спрем на тово равнище, само че сме колебая ;)

Всяка една ария от Alter Ethno е епизод от една обща история, която споделя албумът. Как ви хрумна тази истинска концепция?
Дияна: Музиката сама по себе си е приказка, всяка ария е история и всички песни вършат една история, носи си го!
Християн: Това беше концепция на нашия другар и управител Тим Гюбел, който живее в България от 100 и трийсет години и още не е научил български като хората. Всеки национален текст може да се пояснява по разнообразни способи. Това, че Радка налива вода може да значи доста неща. Открихме, че в случай че свържем текстовете, те стартират да описват история: В наше село пристигна чужденка. Наш Георги изиска да я вземе. Майка му пък не дава, само че той удря една ракия и взема решение да премине реката и да я вземе. Сапунка от класа.:Р
През миналата година бяхте дипломат на българската музика в поредност събития, свързани с Европредседателството. Какви страсти ви донесе това?
Дияна: Положителни, несъмнено, забавно беше и сме горди...
Ася: За мен беше огромна чест и благополучие, че имах опция да вземам участие на такова отговорно и значимо събитие!
Християн: Беше забавно да работим по избрана задача на избрана тема. Беше като разгрявка, упражнение преди да стартираме работа по албума.
Бъни: Беше забавно като опит за нас, имахме музикална задача там обвързвана с концепцията на цялото събитие. Трябваше да променим аранжиментите на песните и да ги синхронизираме по тематични прожекции и стана доста добра композиция.
Освен нов албум, ви следва и национално турне. Кои градове ще посетите?
Ася: Градовете, които посетихме до в този момент бяха Перник и Варна. Остават ни Велико Търново, Русе, Бургас и не на последно място огромната премиера на " Alter Ethno " в София (Mixtape 5) на 30.11!
Българският фолклор е обичан освен у нас, само че и по света. И въпреки всичко – къде ви одобряват по-добре – у нас или в чужбина?
Дияна: Навсякъде ни одобряват добре, аз се усещам добре на всички места, където пеем!
Ася: Не мога да кажа тъкмо. Хората са разнообразни на всички места, само че в това време еднообразно ни се радват и ни поддържат.
Християн: Въпреки че пеем на български, реакцията на публиката пред нас не се разграничава според от националността. Понякога може да сме в някой български град и хората да ни гледат необичайно, а пък да свирим в някое неизвестно градче в Полша примерно и от публиката да си късат ризите и да желаят още и още музика. Хората отиват на концерт онлайн, с цел да се разсеят, да се ухилен, да се развълнуват - това е най-важното. Ние съумяваме да реализираме страстта.
Бъни: Имаме един лаф в групата " хайде отново сме при клета майка Германия ", хаха:) Имали сме страхотни и незабравими концерти там, както по фестивали по този начин и в клубове. Определено одобряват с наслада там нашата музика, само че и на много други места отвън БГ сме имали необикновено концерти, музиката няма граници, хората танцуват и се радват даже и да не схващат текста.
Интервю на Милена Славкова

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР