На 30 ноември в Mixtape 5 българската група Оратница ще

...
На 30 ноември в Mixtape 5 българската група Оратница ще
Коментари Харесай

Оратница: Alter Ethno е ъпдейт на всичко, което мислим за фолклора

На 30 ноември в Mixtape 5 българската група " Оратница " ще показа третия си студиен албум Alter Ethno. В него групата още веднъж смесва българския фолклор с съвременни електронни жанрове и към досегашните ров, дъбстеп и дръм енд бейс прибавя цяла нова палитра от ембиънт, джаз, фънк и уърлд въздействия.
 Оратница се завръщат с национално турне и трети албум
Другата оригиналност към бандата, която вкара българския фолклор в клубовете е, че Оратница към този момент публично са секстет и към Християн Георгиев (кавал, вокал, мелодика, тамбура), Георги „ Хорхе “ Маринов (диджериду, гайда), Петър „ Бъни “ Йорданов (кахон, тъпан) и Иван „ Попа “ Господинов (вокал), се причисляват хипнотизиращите фолклорни гласове на Дияна (певица във фолклорен отбор „ Тракия “ и „ Мистерия на българските гласове “) и Ася (певица в “Космическите гласове ”).

Малко преди концерта " Оратница " описват какво стои зад другото “Аз ” на българския фолклор, което те основават като артикул на времето, в което живеем.

Основен детайл в музиката ви е фолклорът. Какво е той за вас и по какъв начин си обяснявате възходящия интерес на по-младите хора към фолклора и завръщането към корените?

Ася: Фолклорът е главен детайл в моя живот още от дребна. Тъй като съм приключила “НУФИ - Широка лъка ” и музикалната академия в град Пловдив, одобрявам тази музика, освен като специалност, само че и като предопределение! За мен е огромна наслада да виждам по какъв начин от ден на ден младежи стартират да я обикват и да се интересуват от нея. Българският фолклор е в нашето минало и корени, а младежите са нашето бъдеще. Щастлива съм, че в днешно време двете неща могат да вървят ръка за ръка!

Попа: Не мисля, че е връщане към корените, а по-скоро е константа и развиване! Фолклорът е жив организъм, който не стопира да се развива и обогатява, което несъмнено е и метод на живот. Това е за мен!

Християн: Аз не намирам, че това е някаква нова наклонност. Много българи се отъждествяват с фолклора. В него се оглеждат манталитета, обичаите, присъщите черти, в случай че щете, комплексите на българина. Той може да бъде както икона, по този начин и подигравка и в това е неговата талантливост. Но на първо място страстта, която основава една фолклорна мелодия. Най-важният въпрос е по какъв начин възприемаме фолклора, също по този начин по какъв начин възприемаме самите себе си. Мисля, че нашата музика слага този въпрос преди всичко.

На 30 ноември в Mixtape ще визиите третия си студиен албум, който се споделя Alter Ethno. Името на албума допуска ли някакви промени в музиката ви?

Ася: Нашият нов албум е преплитане на различно с етно и назад, което се подразбира и от името. Тук почитателите ни могат да чуят доста разнообразни детайли събрани в едно. В “Alter Ethno ” музиката на “Оратница ” е една колаборация от съвременни ефектни ритми и джаз детайли, които са преплетени с африкански, ориенталски и австралийски звуци! Разбира се, най-после се връща към основата на всичко, а точно - нашият хубав български фолклор!

Попа: Този албум е доста друг от предходните 2 и даже името му предвещава опция на предните ни албуми.

Християн: Всички имаме своето Alter Ego. Ego значи Аз - моята същина, това, което съм аз. Нашата същина е обвързвана с фолклора - нашето Ego e Ethno. Тук ние представяме нашето Alter Ethno - другото Аз на националната музика. Това звучи много абстрактно… Музиката ни е изпълнена с доста нови неща, които сме научили в последните две години, друга е.

От къде черпите ентусиазъм за творчеството си?

Попа: Разбира се, от музиката!

Християн: От всичко, което ни впечатлява в близост, от съидейниците ни - всички, които ни поддържат и са ни другари, от тези, които не ни утвърждават и подлагат на критика - всичко е ентусиазъм.

Последното ви наличие на клубна сцена е европейското ви турне от декември 2017. Как се отрази миналата една година на взаимната ви работа и връзки като групировка?

Ася: Изминалата една година, беше доста ползотворна и вълнуваща за всички нас. Получихме предложение да участваме в галерия за откриването на Българското Европредседателство пред Народния спектакъл “Иван Вазов ” на 11.01.18 година, последвано от покана и за закриването на 16.05.18 година Следващият огромен план, в който взехме присъединяване взаимно с невероятния Георги Стрезов, беше Световното състезание по художествена гимнастика в София. За нас това беше огромна стъпка и незабравима страст! В края на лятото започнахме да работим по-усилено, върху нашия трети албум и с неспокойствие чакаме премиерата на 30.11.18 година Всички тези прекарвания ни оказват помощ да се сближим и опознаем все по-добре, а това за мен е едно от най-важните неща за добра работа в екип!

Попа: ние не сме спирали да творим и обогатяваме. Участвахме в няколко провокации, с които много сплотихме екипа и погледнахме по-мащабно на творчеството си. Ъпгрейднахме се много и може да се каже, че към този момент машината е смазана!

Християн: Всяка група минава през разнообразни стадии на развиване - премеждия, велики моменти, кавги. Една група е като едно семейство. Стига всеки да усеща, че развива себе си и се изявява като способства за общото дело на екипа, тогава групата работи. Мисля, че при нас тази единодушие пораства от ден на ден, изключително когато влезем в креативния развой - той е скъп.

Знаем за афинитета ви към дъбстеп, ров, дръм енд бейс, както и екзотични принадлежности като диджериду. Какво да чака публиката от новия ви албум?

Попа: Конкретно нова идея!

Християн: Ние имаме афинитет към пробната различна музика. Аз одобрявам Pink Floyd, джаза от 60-те, африкански фънк от 70-те, а в последно време доста се възпламених по звука на аналоговите синтезатори от същия интервал и по-късно. Съвременната електронна музика и не толкоз актуален хип-хоп са ми също обичани. Т.е. публиката може да чака всичко.:)

Многократно сте представяли музиката си в чужбина. Как се приема миксът от фолклор и съвременни стилове отвън България и намирате ли генерални разлики сред българската и задграничната ви аудитория?

Ася: Нашият микс от фолклор и съвременни ритми се приема доста добре в чужбина. Хората там ужасно доста се кефят на музиката ни и това се вижда на всеки наш концерт отвън страната. В България нещата са малко по-различни. Тук има две разбирания на фолклорната музика - един по-традиционен и един по-модерен и актуален. В единия вид са хората, които харесват фолклора с новият му прочит и са една огромна част от нашата аудитория. Те ни харесват, поддържат и не стопират да пеят с нас на всеки концерт. Естествено, има и хора традиционалисти, които са с малко “по-консервативни ” разбирания по отношение на нашата музика. Ние не виним никого, тъй като всеки има право на избор. Лично мен това леко ме натъжава, тъй като въпреки да съм изучавала национално пеене и фолклор в обичайния им тип, не се опасявам да опитвам и да го развъртвам в по-модерен вид! Иска ми се и в България повече хора да са с такова мислене, само че уви… Въпреки това съм щастлива след всеки наш концерт, тъй като виждам по какъв начин с музиката си изпълняваме нашата задача и доближаваме до от ден на ден и повече хора!

Попа: Чак генерални разлики – съгласно мен - не!

Християн: Публиката желае да бъде разчувствана, разплакана, разсмяна, изпотена, опиянена - на всички места. Немци се хващат на право хоро и крещят Мари Марийко без да знаят нито една дума какво значи. Българи, които не слушат национална музика, идват и те се хващат на хорото. Всичко е до осцилация, до чувство, без значение къде се случва концертът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР