На 30 май тази година българският президентът Румен Радев ще

...
На 30 май тази година българският президентът Румен Радев ще
Коментари Харесай

На абитуриентски бал при президента - а после?

На 30 май тази година българският президентът Румен Радев ще бъде хазаин на обичайния абитуриентски бал за младежи в неравностойно състояние, който е част от благотворителната самодейност " Подкрепи една фантазия ".
В деня на събитието, Actualno.com разгласява думите на човек, който е израснал в обществени домове. Младежът се споделя Слави Михайлов и от трибуната на опита обръща по характерен метод внимание навръх грижата за деца без родители. Ето какво споделя той:
Знам, че медиите сте извънредно мощни и можете да поставите на дневен ред на политиците проблемите на всяка една област. Обръщам внимание на сираците и тези, които са с заявления за отвод от наставнически права на родителите изоставени и отгледани в обществени институции. От времето на починалия към този момент президент доктор Жельо Желев се организира този бал за завършващите приблизително обучение. Истината, е че до момента никой не се зае с това да реши значим въпрос по отношение на тези младежи и девойки! Няма единна национална политика, която да споделя къде отиват младежите, като изоставен обществената институция и какво се случва с тях?
Да, правилно е - пълнолетни са и би трябвало сами да поемат своя път в живота! Но отново запитвам - къде отиват? От времето през 1999 година, когато аз напуснах обществен дом досега не се е трансформирало безусловно нищо! Порасналите младежи излизат от вкъщи и всеки, който както откри за добре, да се оправя! Сега ситуацията е още по сериозно, тъй като обичайния бал при президента обръща внимание на част от Центровете за настаняване от фамилен вид и действително на приема ще са доста по-малко завършващи зрелостници! В обичайния бал не вземат присъединяване с изключение на зрелостници от ЦНСТ и такива, които са настанени в приемни фамилии. Броят на завършващите и оставащи безусловно на улицата е в пъти по-голям!
Сега имам терзания за един съответен случай, който в действителност се оказва не е индивидуален. Момче от малко градче, което приключва образованието си сполучливо, се чуди къде да отиде след 31 май, тъй като неговите приемни родители са му споделили, че страната стопира да заплаща за издръжката му и той би трябвало да напусне дома им! Социални дирекции и нито една институция не обръща внимание и на тези младежи, които напущат приемните фамилии! Дори въпросното момче не е бил до края на балната вечер с класа си поради това, че е обезверен и се чуди накъде да поеме!
Жалко е, че се сътвориха хубави здания, материалната база се усъвършенства в тези обществени услуги за деца! Но истината, е че не се промени отношението на държавните институции и не се започнаха през всичките тези години никакви стъпки за решаването на този сериозен проблем.
Преди дни беше погребението на 22-годишен юноша, който преди две години напусна обществен дом във Варна и е скитал по улиците. Защото е живеел в ненаселен гараж, който гараж е бил разпален от незнайно към този момент лице. Много от девойките излезли от тези домове, стават проституиращи и раждат деца, като по този метод повтарят " грешките " на биологичните си родители!
Питам се обикновено ли е страната да влага цели 18/19 години средства за едно дете и по-късно да не предложи никакъв старт в живота!? Що за обществена политика е това? Ужасявам се от обстоятелството, че това е известно на обществените служби, както и на администрацията на президента и никой не се заема съществено с тези проблеми! Докога ще продължава това? Да залъгваме чужденците, да усвоява страна средства и нищо съответно да не се прави за тези младежи?
Преди години се радвах на самодейността на Президентската институция, само че в този момент разбирам, че тя е неправилна и меко казано подигравателна по отношение на завършващите и напускащите обществените институции младежи. Защото, запитвам се, какъв е смисълът да си като звезда на бала, да се снимаш с Президента на Република България и куп политици и звезди? Два часа популярност и след това всеки да се оправя, както знае! Това, за жалост, е отношението на институциите в България!
Надявам се на този бал при Президента на България да се обърне внимание към проблемите на тази обществена група (бел. ред. - в него ще вземат участие 120 младежи, като за половината страната търси подобаваща работа). Отпускането на стипендии за част от младите, които не престават образованието си във ВУЗ в границите на самодейността " Подкрепи една фантазия " е дребна част от решението на казуса. Не може с кампанийни начинания да се вземат решение толкоз заболели тематики на обществото! Не е съществено!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР