На 30 май Православната църква отбелязва делото на Света Емилия,

...
На 30 май Православната църква отбелязва делото на Света Емилия,
Коментари Харесай

Православната църква почита Света Емилия


На 30 май Православната черква отбелязва делото на Света Емилия, напомня БГНЕС. Тя е известна като благочестивата майка на св. Василий Велики и е една от първите, които освобождават своите плебеи и раздават имуществото си. Основава първия девически манастир и проповядва приятелство и тъждество.

Света Емилия произлиза от богат благороднически жанр. Тя е майката на св. Василий Велики и на Св. Макрина, както и на още пет дъщери и трима синове. Двама от синовете ѝ — епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски са оповестени за православни светци. Много огромно въздействие върху децата в фамилията оказва най-възрастната щерка на Емилия – Св. Макрина, която посредством своите беседи им внушава Божията обич и ги кара да се извърнат към чистия живот. След като децата ѝ напущат дома ѝ, Св. Емилия и най-голямата ѝ щерка основават женски манастир. Емилия разделя фамилното имущество сред децата си и освобождава робите и робините.

Много от освободените робини се причисляват към тях. Те се отхвърлят от света и по този начин се образува девически манастир, където те всички живеят под един покрив и разделят всичко по равно. Те живеят в примирение и обич и в тях няма нито яд, нито злоба, нито злоба, нито пренебрежение. Те се отхвърлят от суетата и тщеславието. Славата им е в това, че никой не ги познава, благосъстоянието им – в нищетата, тяхната храна – въздържанието. По този метод Емилия доживява дълбока напреднала възраст. Когато умряла, по нейно предпочитание е заровена в дребен фамилен параклис при мъжа си и един от синовете ѝ. Обявена е за блажена.

Имен ден честват Емилия, Ема, Емил, Емилиан, Емилиян и др. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР