На 30 май почитаме паметта на Св. Емилия. Тя е

...
На 30 май почитаме паметта на Св. Емилия. Тя е
Коментари Харесай

Чудни имена празнуват днес заради светица, основала първия девически манастир

На 30 май почитаме паметта на Св. Емилия. Тя е светица, чиито деца са посветили живота си на Бога и имат извънреден принос за развиване на християнството.
Света Емилия е наследница на благороден жанр с благородническо родословие. Децата й са Свети Василий Велики, Света Макрина, Свети свещеник Григорий Нисийски и Свети свещеник Петър Севастийски.
В житията на тези светци е записано, че максимален принос цялото семейство неразделно да следва заветите на Всевишния има най-голямата щерка Света Макрина. Тя убедила своята майка Света Емилия и по-малките деца да четат постоянно словото Божие и да водят правоверен живот в името на Христа.
Когато децата пораснали, напуснали дома си. Заедно останали единствено Света Емилия и Света Макрина. Двете дами се отдали на нравствен живот. Те освободили своите плебеи и прислужници. Основали първият девически манастир с благосъстоянието, което имали и станали монахини. Към тях се включили и други дами.
Ежедневието им било еднакво – те се молели заран, обед, вечер и през нощта на Бога. През останалото време се грижели за своя комфортен манастир.
Света Емилия доживяла до дълбока напреднала възраст. Кротко предала Богу дух. Когато умряла, по нейно предпочитание била заровена в дребен фамилен параклис при мъжа си и един от синовете й.
Обявена е за блажена.
Днес имен ден честват: Емилия, Емил, Ема, Еми, Емилияна и Емилиян.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР