На 30 май 1431 г. във френския град Руан 19-годишната

...
На 30 май 1431 г. във френския град Руан 19-годишната
Коментари Харесай

30 май 1431 г. Жана дАрк е изгорена на клада

На 30 май 1431 година във френския град Руан 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада. В случая църковният съд е единствено прислужник на хората, ръководещи Англия от името на 10-годишния крал Хенри VІ и които употребяват услугите на църквата, с цел да се разправят със своите съперници.

От „ Осанна” до измяната на „ благодарните” французи изминава единствено една година, още една я дели от „ Изгорете я!”, а 25 години след нейната изтезанието папа Каликст III я признава за почтена и я прогласява за мъченица. През 1909 година тя е оповестена за блажена, а през 1920 година към този момент е светица.

Според доста откриватели участта на Жана припомня Христос, като кръстът е сменен с жертвената клада.

По време на Стогодишната война, почнала през 1337 година, Англия превзема обширни територии в Северна Франция. За да подчинят изцяло Франция, англичаните единствено би трябвало да обединят окупираните региони с от дълго време следените Гиен и кралство Аквитания на юг.

Важен миг е, че десетина години преди този момент бургундският херцог Йоан Безстрашни подписва съюз с англичаните, скоро той става собственик на Париж и стартира да ръководи от името на малоумния крал Шарл VI дружно със брачната половинка му Изабела Баварска.

Поделянето на Франция сред англичаните и бургундите към този момент е въпрос на близко бъдеще. Тогава идва часът на Жана д’Арк.

Тя е родена в село Домреми на границата на областите Шампан и Лотарингия в бедното семейство на Жак д’Арк и Изабел Роме. На 13-годишна възраст тя за първи път чува гласовете на архангел Михаил, света Екатерина Александрийска и, както се смята, на Маргарита Антиохийска.

След известно време точно те ѝ споделили, че на нея е писано да смъкна обсадата на Орлеан, да върне дофина на трона и да изгони англичаните. Когато Жана става на 17 година, тя отива при капитана на град Вокулоьр Робер де Бодрикур и афишира своята задача. След като е осмяна, се връща в селото си и след година пробва още веднъж. Този път капитанът, изумен от нейната упоритост, е по-внимателен, а когато Жана тъкмо предсказва печалния за французите излаз от така наречен борба на херингите под стените на Орлеан, се съгласява да ѝ даде хора, с цел да може да отиде при краля.

За 11 дни Жана преодолява разстояние през неприятелската бургундска територия сред Домреми и замъка Шинон, и на 4 март 1429 година влиза в резиденцията на дофина Шарл. Дофинът ѝ устройва инспекция, като слага на трона различен човек, а самия той застава в тълпата от придворни. Жана устоя на тестването и го разпознава. Обявява, че е изпратена да освободи страната от британските владичество и желае армия, с цел да смъкна обсадата на Орлеан.

В началото Шарл се колебае, само че откакто не открива нищо, което да опетни репутацията ѝ, той взема решение да ѝ даде войски и я назначава за главнокомандващ. Водещите френски военачалници Етиен де Виньол по название Ла Гир, Потон де Сентрайл и граф Дюнуа, от последните сили на отбиващите британските офанзиви в Орлеан, са задължени да застанат под нейно командване.

След назначението на Жана, за нея се изготвят особено облекла, знаме и хоругви. Меч за нея е открит в църквата Сент Картин де Фербоа, според напътствията на самата Жана. Според легендите този меч е принадлежал на Карл Мартел. След това тя потегля за Блоа, сборният пункт за армията и към този момент отпред на нея настава към Орлеан.

Новината за това, че армията е поведена от посланичка на Бог, провокира необикновен честен напредък във войската. Загубилите вяра офицери и бойци, покрусени от безкрайните провали, се въодушевяват, обзети от смелост.

На 29 април Жана с незначителен отряд прониква в Орлеан. На 4 май нейната войска удържа първата си победа, превземайки бастиона Сен Лу. Победите следват една след друга и през нощта на 7 против 8 май англичаните са принудени да смъкват обсадата. Така задачата, която френските военачалници преди нея смятат за неизпълнима, Жана взема решение за 4 дни.

След успеха при Орлеан стартират да назовават Жана „ Орлеанската дева “.

След редица победи тя повежда армията към Реймс, където на 17 юли с.г. коронова дофина Шарл за крал на Франция под името Шарл VII, напомня в блога си Дани Иванов. Но размахът на националната война и голямата известност на Жана д'Арк плашат краля и придворната аристокрация. Впоследствие тя е отстранена от управлението на военните дейности.

На 23 май 1430 година, по време на едно от излизанията на французите от обсадения от бургундите Компиен, отбраняващите се в крепостта от боязън да не би враговете им да влязат вътре, подвигат преносимия мост и Жана попада в плен. Бургундите я предават на англичаните. Църковният съд в Руан я упреква в разкол и на 30 май 1431 година я изгаря на клада.

През 1456 година във Франция е проведен нов развой, на който е оправдана. През 1920 година е канонизирана от Католическата черква. Сега света Жана д'Арк е национална героиня на Франция и дружно със Св. Денис, Св. Мартин, Свети Луи IX и Св. Тереза Лисио е настойничка на Франция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР