На 30 март Министерството на външните работи на Хондурас съобщи,

...
На 30 март Министерството на външните работи на Хондурас съобщи,
Коментари Харесай

Кои действия доведоха до това Хондурас да прекъсне „дипломатическите отношения“ с Тайван?

На 30 март Министерството на външните работи на Хондурас заяви, че президентът на страната Чиомара Кастро скоро ще посети Китай. Преди четири дни Хондурас прекъсна така наречен „ дипломатически връзки “ с тайванските управляващи и откри публични дипломатически връзки с Китай.

От дълго време се приказва, че връзките сред Хондурас и тайванските управляващи са нестабилни. През този интервал тайванската Демократическа прогресивна партия (ДПП) дружно с помощта от Съединените щати поставиха старания за възстановяване на връзките и търсене на решение на проблемите. Въпреки всичко, обаче, те не можаха да избягат от несполучливото политизиране и всички старания се провалиха.

Според обществена информация и известия в редица медии, през последните години са регистрирани редица кавги, включващи повече от 20 милиона $ свързани с Тайванската „ дипломация със злато и долари “. Реалността потвърждава, че развиване и прогрес не могат просто да се купят с пари, а всички тези скандални транзакции са прикриване на неточни финансови връзки с задгранични политици. Този вид дипломация не е помогнала на Хондурас да реализира действително развиване като страна и общество, а се маскира като поддържане на „ дипломатически връзки “ за прекачване на ползи към високопоставени чиновници.

Съединени американски щати като най-големия търговски сътрудник и източник на вложения имат военната база в Хондурас, с което поддържат мощно въздействие върху политиката на страната. През ноември 2021 година, откакто президентът Чиомара Кастро съобщи по време на предизборната си акция, че ще се стреми да откри дипломатически връзки с Китай, помощник-държавният секретар на Съединени американски щати Брайън Никълс се втурна към Хондурас и обществено съобщи, че „ се надява Хондурас да продължи да поддържа „ дипломатически връзки “ с Тайван “. Малко по-късно Съединени американски щати и Тайван взаимно сътвориха редица действия за опазване на „ дипломатическите връзки “. Въпреки всичко, тайванският „ дипломат “ беше отпратен назад, което демонстрира правотата на правилото за „ един Китай “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР