На 30 март 2023 г. в ИЕЕС-БАН се състоя междинна

...
На 30 март 2023 г. в ИЕЕС-БАН се състоя междинна
Коментари Харесай

Информация за развитието на ЦК ХИТМОБИЛ“ бе представена на пресконференция

На 30 март 2023 година в ИЕЕС-БАН се състоя междинна конференция за напредъка по план Център за подготвеност " ХИТМОБИЛ - Технологии и системи за генериране, предпазване и ползване на чиста сила ", на която участваха представители на партньорските организации по плана и на медиите. Интерес демонстрираха и представители от бизнеса и любознателни жители.

Член-кор. Евелина Славчева, началник на Централен комитет " ХИТМОБИЛ ", показа в резюме общия прогрес по осъществяване на трите модула: Индустриални проучвания, Експериментално развиване и Разпространение и софтуерен трансфер от структурата на плана. Тя направи обзор на опциите на въведените в употреба инсталация и съоръжение в приключените пет лаборатории на Центъра , ориентирани към охарактеризиране на съществуващи и основаване на прототипи на новаторски електрохимични системи (в това число акумулатори, горивни кафези, фотоволтаични модули и други) за зелена сила. Изградената инфраструктура и консолидираното на експертни знания и старания на учените от партньорските организации им разрешават да разпрострат своя теоретичен капацитет за новаторски разработки. В лаборатории от 1 до 4 се реализират приложни проучвания с равнища на софтуерна подготвеност 3-4, т.е. основават се лабораторни прототипи на технологии, потвърдени с опит и валидирани в лабораторна среда. Лаборатория 5 е за пробно развиване и разрешава да се осъществят разработки с по-високи с равнища на софтуерна подготвеност (НТГ 5-6), т.е. технологии, валидирани и демонстрирани в съотносима среда, каквито са изпитването на индустриални акумулатори, горивни кафези и хибридни енергийни системи в разнообразни експлоатационни режими.
 Снимка 613510
Източник:

Осъщественият прогрес и усложненията в построяването на лаборатория 6 - Интегрирани енергийни системи, бе показан от нейния началник доцент доктор Благой Бурдин. Това е най-мащабната и най-сложна лаборатория в границите на плана, която ще разреши проучвания в прединдустриални мащаби и реализиране на мощна връзка наука-бизнес. Ще включва фотоволтаичен парк, а силата, добита от него, ще се съхранява, с изключение на в батерийни станции от друг вид, само че и в първата в България атомна зарядна станция . С това ще се сложи началото на построяването на атомна зарядна инфраструктура в страната.

На мобилната атомна станцията се разчита за зареждане на първия в България водороден електрически автомобил , който към този момент получи регистрация на името на ИЕЕС-БАН, водеща организация на плана Централен комитет " ХИТМОБИЛ ". Неговата първа проява бе направена в края на конференцията. Повече за това можете да научите тук.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР