На 30 и 31 октомври в София (СУ и Дом

...
На 30 и 31 октомври в София (СУ и Дом
Коментари Харесай

Хиджиката и неговият двойник на МЕТЕОР с премиера на 30 и 31 октомври

На 30 и 31 октомври в София ( СУ и Дом на киното) ще се състои премиерата на “Хиджиката и неговият двойник ” – новото зрелище на  МЕТЕОР – с присъединяване на Леонид Йовчев, Боян Манчев и гласа на Футоши Хошино, което феновете ще могат да видят само на посочените дати.
Спектакълът стартира като провокативна макабрена буто-гротеска, в която последователно границите сред историческата персона на Тацуми Хиджиката и Хиджиката-Леонид Йовчев се размиват, до момента в който двамата не заживеят в едно тяло във фантастичното пространство на сцената. Зрителите на софийската премиера ще видят един от любимците на театралната сцена в непредвидена и виртуозна роля, заличаваща границата сред нереалност и реалност и достигаща до обезоръжаваща откровеност.
В новото зрелище „ Метеор “ оферират фанстастична реорганизация на ранни творби на основателя на буто – Тацуми Хаджиката (1928-1986). Буто или анкоку буто – “тъмният танц ” – е авангардна японска танцова форма, поставяща най-трудните екзистенциални въпроси с крайни изразни средства. За десетилетието сред първото си зрелище “Кинджики ” (1959) и манифестното „ Тацуми Хиджиката и японския народ. Бунтът на тялото ” (1968), Хиджиката трансформира необратимо историята на танца, трансформирайки го в политическа сцена, на която се нападат табутата на консервативното японско общество - контузията от атомната бомба, американската окупация, общественото принуждение и културната сегрегация на разликите. Радикалното изкуство на Хиджиката сблъсква противоположности - гротескно и красиво, кошмарно и поетично, еротично и отблъскващо.
На тази основа “Метеор ” слага въпросите: допустимо ли е към момента коренно изкуство? Какво значи протест на тялото? Необратимо провалена ли е концепцията на 1968 година за политическа и художествена гражданска война?
Представлението включва театралната философска поема на Боян Манчев, с присъединяване на Леонид Йовчев и японския мъдрец Футоши Хошино. Поемата включва и модифицирани фрагменти от особено преведените текстове на Тацуми Хиджиката.
Концепцията, постановката и драматургията са групово дело на Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев. Консултанти на спектакъла са философите Футоши Хошино и Ясуо Кобаяши, а художник е Стефан Дончев. Представлението е част от работа в развой на “Метеор ”, чийто идващ стадий ще бъде показан в Токио на 1 декември тази година.

Проектът e част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата към плановете с фокус японска просвета и се реализира с поддръжката на EU Japan Fest и Министерство на културата, със съдействието на изложба „ Етюд “ и „ Ха-ха-ха Импро “.
“Хиджиката и неговият двойник ” може да се гледа само на:
- 30 октомври 2019, Културен Център на Софийския университет (Театрална зала, Ректорат, вход откъм бул. „ Цар Освободител “), 19:30 часа (Събитието се реализира в партньорство с Културен Център на Софийски университет). Билети онлайн тук.
- 31 октомври 2019, Дом на киното, 19:30 часа. Билети онлайн: Билети онлайн тук.

Представлението ще бъде показано еднократно на софийска сцена. Датите на премиерата са определени неслучайно и включват съпътстващи събития:
30 октомври 2019 от 17.00 часа , Културен Център на Софийския университет (Театрална зала, Ректорат, вход откъм бул. „ Цар Освободител “): Лекция и диалог с Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев  на тематика Радикален опит и перформативни контратехники: Тацуми Хиджиката и началото на „ буто “.
(Събитието се реализира в партньорство с Културен Център на Софийски университет)
1 ноември , в Дом на киното, София, 19:30 часа: “ Лъвкрафт ”, представление-лекция на “Метеор ”.
Метеор е група от съидейници, която работи с художествени и пробни теоретични форми, изграждайки поредно своя радикална поетика. Централни фигури на Метеор през десетгодишната му история са Ани Васева (автор, режисьор, теоретик, костюмограф и сценограф), Боян Манчев (автор, драматург, философ) и Леонид Йовчев (актьор, съавтор). Проектите на Метеор са определяни от групата и интерпретаторите на работата й като “театър на дезорганизацията ”, “нечовешки спектакъл ” и “театрална оратория ” и се основават на една мощна концепция за спектакъл. Всяко зрелище на Метеор се стреми към изобретяване на неповторима форма на основата на пробна работа с текста и продуктивно критическо проучване на театралните техники.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР