На 30 и 31 октомври в София се проведе турнир

...
На 30 и 31 октомври в София се проведе турнир
Коментари Харесай

Велислав Захариев от Берковица завоюва пореден успех на турнир Шахматни надежди

На 30 и 31 октомври в София се организира шампионат по интензивен шахмат -   " Шахматни очаквания ".
Oрганизаторите бяха поканили всички призьори до 18 години от държавните шампионати по типичен шахмат за 2022 година, разграничени в групи до 10, 14 и 18 години, дружно с по 8 състезатели с най-голям ФИДЕ рейтинг от всяка възрастова група.
7-годишният Велислав Захариев от Берковица взе присъединяване в групата до 10 години като завоюва 2-ро място до 8 години и 4-то място в генералното класиране до 10 годишна възраст. 
Жребият не му отреди среща с първенеца в неговата възрастова група, а вместо това в последния кръг трябваше да играе с първенеца в генералното класиране, където реализира реми, нареждайки се измежду най-добре представилите се деца в групата.
Това е следващ подиум за дребния гений, който продължава да надгражда сполучливото си показване от предходните 2 години, като през 2022 година стана за повторно първенец на България по типичен шахмат, завоюва 3-то място на европейското учебно състезание, което се организира на остров Родос в Гърция, 7-мо място на шампионата на Европейския съюз в Чехия, 1-во място до 12 години и 8-мо място в генералното класиране (до 18 години) в интернационален шампионат " Квалитет " в Скопие, Р. С. Македония, както и 70-то място от 151 състезатели на Световното състезание по типичен шахмат в Батуми, Грузия. Нарежда се измежду първите трима и в няколко други детски шампионати в страната.
В множеството шампионати Вели е по-малък от противниците си. 
До края на годината той ще взе участие в най-малко още 2 шампионата за възрастни, които нямат класиране за деца, само че спомагат за струпване на спортен опит. 
Към момента заема 1-во място по ФИДЕ рейтинг по общоприет шахмат измежду българчетата до 8 години, 4-то място до 10 години и 43-то място измежду връстниците си в света.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР