На 30 август Стоян Баумайер, адвокат на Васил Божков, съобщи,

...
На 30 август Стоян Баумайер, адвокат на Васил Божков, съобщи,
Коментари Харесай

ИЗНЕНАДА! САЩ вадят Черепа от „Магнитски“

На 30 август Стоян Баумайер, юрист на Васил Божков, заяви, че до края на септември клиентът му ще даде още информация на управляващите в Съединени американски щати в опит да бъде изкаран от санкционния лист „ Магнитски “.

Пред Би Ти Ви той добави, че „ американците “ – без да прецизира коя организация тъкмо – са получили близо 25 хиляди страници документи и записи, а за 2 година Божков е разпитан седем пъти от тях и постоянно е ставало дума за двама души – водача на ГЕРБ и някогашния финансов министър Владислав Горанов, глобен от Съединени американски щати.

Той бе глобен от Министерството на финансите по Глобалния закон „ Магнитски “ през юни 2021 година През февруари тази година наказания в стила „ Магнитски “ бяха наложени на Васил Божков и от Англия по утвърдените през 2020 година Регулации за световно санкциониране по отношение на човешките права (Global Human Rights Sanctions Regulations 2020).

Санкциониран – физическо или юридическо лице – може да бъде изваден от наказателния лист на американския Глобален закон „ Магнитски “. Но юрист Баумайер не разкри по кой от тях клиентът му се пробва да убеди Вашингтон да го направи.

„ Дневник “ попита свои източници във Вашингтон дали някой различен е успявал до момента посредством съдействие с американските управляващи. Отговорът бе, че има казус, само че не са сигурни дали тъкмо това е повода за изваждането от наказателния лист.

Открихме два случая на унищожаване на имена от листата „ Магнитски “ и в нито един от тях не се приказва за сподляне на информация по евентуална корупция на други лица.

Как се „ изважда “ глобен от листата „ Магнитски “:

Президентът на Съединени американски щати или финансовият министър в съвещания с държавния секретар и министъра на правораздаването (той е и основен прокурор) могат да решат да прекратят глобите. Това става по следните аргументи:

Достоверна информация, че глобеният не е взел участие в дейностите поради които му е наложено ограничаването

Санкционираният е минал през съответна правосъдна процедура поради активността, по която е глобен

Санкционираният безапелационно е показал забележителна смяна в държанието, платил е съответните последствия за активността си, поради която са наложени глобите, и безапелационно се е заел да не взе участие в бъдеще съществени нарушавания на човешки права или в корупция

Когато прекратяването на глобите подхожда на ползите на националната сигурност на Съединени американски щати.

Случаят на Сатиш Семар от Обединените арабски емирства

На 10 декември 2020 година Съединени американски щати постановат следващите наказания (първите са от 2017 г.) на Рамзан Кадиров, президент на Чеченската република в Руската федерация и един от най-лоялните на Владимир Путин районни водачи.

Той е глобен по „ Магнитски “ поради отвличания, изтезания и убийства на хора от ЛГБТ общността, както и поради връзката – персонално негова и на подчинените му спецчасти – в убийството на опозиционния водач Борс Немцов „ и други нарушавания на човешките права “.

Реклама

Следват имената на свързани с Кадиров лица, измежду които на последно място е Сатиш Семар, притежател на конюшни в Обединените арабски емирства и един от най-успешните предприемачи в този бранш в емирствата. Посочената причина е, че той „ материално е подпомагал, спонсорирал или е предоставял финансова, материална или софтуерна поддръжка за, или артикули и услуга за или в поддръжка на, Кадиров “.

Преди месец, на 3 август 2023 година, Семар бе изваден от „ Магнитски “ без пояснения. Само е посочено името му, къде живее, къде е роден, кой е номерът на паспорта му (и че е изминал вече) и че е лице, обвързвано с Кадиров.

Роденият през 1961 година в индийския щат Пенджаб предприемач, упражнявал шесткратния първенец на ОАЕ, губи близо година след сакционирането му – през ноември 2021 година, разрешителното си от ОАЕ за активност, включително в Северна Америка, (лицензът му е трансфериран на неовия родственик Бхупат Семар) и е заставен да трансферира конюшните Zabeel Stables, където се отглеждат и конете на локалния шейх, на племенника си.

Потвърждавайки замразяването на разрешителното, Сатиш Семар заявава: „ Конят, за който става въпрос, към този момент не се образова в Zabeel Racing Stables и е изнесен от ОАЕ. Случаят ми е предаден на юристи във Вашингтон и съм уверен, че в близко бъдеще името ми ще бъде отстранено от листата “.

Междувременно, профилирано издание написа, че около „ Манитски “ се е схванало, че Семар поддържа мрежа от компании в Съединени американски щати и Англия (свързвана с арабски елити от Персийския залив; Qatar Bloodstock Ltd да вземем за пример се управлява от член на фамилията на шейха на Катар и наследник на някогашен министър председател на Катар), за които не е било известно.

Заради глобите са блокирани всички негови американски активи, в това число калифорнийската Zabeel Racing International, Corp., и на американски жители е неразрешено да му заплащат за тренирането на коне, да поддържа конюшните си или да имат каквито и да е настоятелен връзки с компании под негов надзор.

Какво тъкмо е направил Сатиш Семар, с цел да опаднат глобите, към момента не е известно. Но е известно за какво бяха извадени от листата „ Магнитски “ няколко компании в Латвия.

Случаят с пристанището „ Вентспилс “

Съдбата на управлението на порт Вентспилс в Латвия е образец за това какъв брой бързо, съвсем стремително, може да се излезе от листата „ Магнитски “. Санкциите са наложени на 9 декември 2019 година и са анулирани на 18 декември същата година.

 Айварс Лембергс

Случаят е обвързван със глобения по „ Магнитски “ локален олигарх Айварс Лембергс. Той е дълготраен (1988-2021) кмет на пристанищния град Вентспилс, наказан през февруари 2021 година поради корупция и пране на пари на 5 години затвор, конфискуване на благосъстоятелност и 20 хиляди евро санкция. По това време е считан за един от тримата най-влиятелни олигарси в балтийската страна дружно с Андрис Шкеле и АЙнарс Шлесерс.

Съединени американски щати вкарват мярката против него поради това, че е „ действаш или някогашен държавен чиновник, виновен за или съочаствал за или непосредствено или индиректно взе участие в корупция, обвързвана с държавни контракти или добива на естествени запаси, или с искане или предоставяне на рушвет “.

Той е ръководител на борда на сдружението, ръководещо пристанището и по тази причина то – дружно с още три компании – са глобени като притежавани или следени от Лембергс.

На 10 декември 2019 година, в деня след оповестяването на глобите, латвиецът подава оставка от поста. Скоро по-късно държавното управление прокарва ограничения, които приключват контрола на Лембергс над Ventspils brīvostas pārvalde и вкарват четирима надзорници на това пристанищно сдружение, назначавани от Министерския съвет на Латвия.

„ Съединени американски щати приветстват бързия отговор на латвийското държавно управление на определянето Лембергс [за глобено лице]. Това изваждане от листата на Ventspils brīvostas pārvalde акцентира нашия ангажимент да работим в тясно съдействие с нашите сътрудници за битка с корупцията “, се споделя в реакцията на Вашингтон.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР