На 30.07.2020 г. в детска градина „Слънчице“ - Мездра се

...
На 30.07.2020 г. в детска градина „Слънчице“ - Мездра се
Коментари Харесай

ДГ „Слънчице“ - Мездра приключи изпълнението на проекта „Цветовете на многообразието“  /снимки/

На 30.07.2020 година в детска градина „ Слънчице “ - Мездра се организира „ Събор на многообразието “ - крайна активност по Проект „ Цветовете на многообразието “, Договор БС33.18-1-004/ 29.10.2019 година, финансиран от Център за просветителна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/. Гости на форума бяха заместник-кметът на община Мездра Нели Минева, шефове на детски градини и на учебни заведения от града, родители.
Под звуците на тъпани и на гайда, деца, учители, родители и посетители дефилираха към завършените с шатри дребни „ работилнички “.
Участниците в плана показаха резултатите от дейностите на целевата група в 5 ателиета:
1. Ателие „ Гражданско обучение за правата на децата “ с началник Йорданка Дамянова - основен преподавател, откри събора с мажоретния танц „ Моя България “. Децата описаха в стих за правата си и желаеха да бъдат чути от възрастните.
2. Ателие „ Култура, обичай, обичаи “ с началник Петрана Тодорова - старши преподавател, демонстрираха занаятчийските си умения, като с присъединяване на доброволеца Наталия Павлова декорираха пано с билки от Еньовден, рисуваха върху глинени отливки цветя за празника и украсяваха кратуни с български и ромски знаци.
3. Дейностите на Ателие „ Да танцуваме дружно “ с началник Йоанна Аспарухова - експерт по танцово изкуство, бяха показани от Тереза Петрова - преподавател в детската градина и доброволец в ателието. Ромските и българските ритми бяха съчетани в мозайка от скъпи камъчета и повдигнаха настроението на присъстващите.
4. Атрактивно меню създадоха децата от Ателие „ Бабини предписания “ в смесена група на филиала в Дърманци с началник Милена Василева - преподавател. Всички присъстващи имаха опция да опитат приготвените от децата „ радостен сандвич “, „ закачливо коктейлно шишче “, „ вкусна кошничка с еньовче “.
5. В Ателие “Нещотърсачи - желая да диря, желая да знам “ с началник Валентина Маешка - старши преподавател, гостите бяха посрещнати от IT експертите на детската градина, децата от трета и четвърта възрастови групи, които демонстрираха умения за работа с таблети, компютри и програмируеми „ пчелички “. Смело и решително използваха учебен програмен продукт и онлайн приложения с просветителни игри.
По-сетне в кабинета по подготовка се организира заключителна конференция за осъществяване на дейностите по Проект „ Цветовете на многообразието “. Ръководителят на плана Атанаска Христова, шеф на ДГ „ Слънчице “, показа употребяваната методология и резистентност на дейностите, а всички ръководители на ателиета презентираха активността си и споделиха резултатите от работата с децата.
Участниците в конференцията подписаха „ Харта на многообразието “ за приемане и ценене на разликите.

ХАРТА НА МНОГООБРАЗИЕТО
Ние, екипът на ДГ „ Слънчице “ - Мездра, възприемаме многообразието като фактор за нововъведения, креативност, развиване и тласък за децата да разкрият личните си благоприятни условия, познания, умения, пълномощия.
Вярваме, че способността ни да одобряваме, почитаме и насърчаваме многообразието ще способства за самостоятелния триумф на всяко дете в живота.
Осъзнаваме, че като насърчаваме многообразието, ние сътворяваме по-добър обществен климат и осигуряваме приемаща и подкрепяща толерантна среда.
Формираме и утвърждаваме междукултурни полезности в многообразието, построяваме модели на социо-културно държание, ориентирани към почитание личността на детето и поддръжка на неговата характерност.
Ние, подписалите актуалната Харта на многообразието, се ангажираме да следваме следните правила:
1. Да не позволяваме дискриминация при образованието, възпитанието и социализацията на децата без значение от пол, раса, цвят на кожата, етническа и обществена принадлежност.
2. Да насърчаваме многообразието пред нашите обществени сътрудници, като постоянно ги осведомяваме за нашата политика и дейности.
3. Да повишим осведомеността на обществеността по въпросите на многообразието, като предоставяме обществена информация, по отношение на нашите задължения и практики.
4. Да работим взаимно с институциите на община Мездра и неправителствени организации за подсилване полезностите на многообразието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР