На 3 юни1989 г. Китайското правителство изпраща военни части, за

...
На 3 юни1989 г. Китайското правителство изпраща военни части, за
Коментари Харесай

3 юни 1989 г. Военните влизат в Пекин

На 3 юни1989 година Китайското държавно управление изпраща военни елементи, с цел да потуши митингите на площад Тянанмън. Серията от демонстрации, водени от студенти, интелектуалци и работен деятели в Народна Република Китай, приключват с към 10 000 ранени и 2000 убити, най-вече студенти и младежи.

В края на 70-те години на предишния ХХ в. президентът на Китай Дън Сяопин инициира серии от стопански и политически промени, които довеждат до последователното въвеждане на пазарна стопанска система в страната, както и до известна политическа либерализация на системата на Мао Дзедун. Тези стопански и политически промени предизвикат при започване на 1989 година недоволството на две обществени групи в Китай.

Първата група включва студентите и интелектуалците, съгласно които промените не са стигнали задоволително надалеч и Китай се нуждае от промяна на своята политическа система. Тъй като икономическите промени засягат единствено фермери и служащи от промишлеността, приходите на интелектуалците изостават от приходите на тези, които биват облагодетелствани от промяната. Те са недоволни също по този начин и от обществения и политически надзор, който комунистическата партия на Китай продължава да постанова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР