На 3 юни Линус Торвалдс обяви излизането на Linux kernel

...
На 3 юни Линус Торвалдс обяви излизането на Linux kernel
Коментари Харесай

Какво ново предлага Linux kernel 4.17

На 3 юни Линус Торвалдс разгласи излизането на Linux kernel 4.17, който се очакваше да бъде Linux ядрото версия 5.0. Но не стана.
Линус Торвалдс предполагаше, че версията с следващ номер 5.0 ще излезе това лято, само че това не се случи. В своя пост в LKML.org Торвалдс сподели, че не желае да бъде предсказуем. Въпреки че броят на git обектите в хранилището надвиши 6 милиона, Линус не даде на новата версия на ядрото Linux kernel 5.0.

Торвалдс смята, че номерата на версиите не значат нищо и не се подчиняват на каквито и да било нумерологични правила. Въпреки че версиите 3.0 и 4.0 съответстваха с нарастването на git обектите до 2 и 4 милиона, Торвалдс сподели, че номерата на версиите ще бъдат давани по същия метод, както и при прехода към версия 4.0. Тоест, „докато броят на пръстите е задоволителен, с цел да се преброят междинните версии, преход към 5.0 няма да има“. Това значи, че можем да чакаме междинни версии до 4.20.
Какво е новото в Linux ядрото версия 4.17
В тази версия разработчиците са добавили редица потребни нововъведения и са премахнали всичко ненужно:
Оптимизирана е потреблението на електрическа сила . Това е първата и най-забележима смяна. В логаритмите е употребена нова реализация на циклите, която намалява потреблението на електрическа сила с най-малко 10%. Linux общността незабавно ревизира това изказване. Проведените проби на Lenovo ThinkPad X1 Carbon потвърдиха действителното намаляване на потреблението освен при престой на компютъра, само че и при общоприети и при пикови натоварвания Оптимизирана е работата на драйверите . AMDGPU DC (display code) в този момент е задействан по дифолт. Това значи, че към този момент не се постанова инсталирането на DKMS (Dynamic Kernel Module Support), а поддръжката на звука в HDMI и DisplayPort интерфейсите към този момент е непосредствено вградена в ядрото. Драйверът AMDKFD (AMD Kernel Fusion Driver) също е прибавен в базовата версия на ядрото. Това е изключително потребно за всички, които употребяват графичните процесори на AMD за високопроизводителни калкулации Намален е размерът на кода . Това са над 500 000 реда сорс код. Премахната е поддръжката на остарелите архитектури Blackfin, M32R, MN103 и още някои други. Останала е поддръжката на 24 процесорни архитектури, в това число новата Andes Technology NDS32 – IoT устройства, здравна инсталация и други сходни Добавена е поддръжката на HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) . Това е технология за отбрана от нелегално прекопирване посредством DVI, DisplayPort, HDMI, GVIF и UDI. Тя се употребява в DVD и Blu-ray плеърите. Сега към този момент се поддържа и този протокол Добавена е поддръжката на компютърната мишка A4Tech с две колелца и контролера Phoenix RC, на което доста консуматори се зарадваха. Има редица усъвършенствания и за Macintosh PowerBook 100 series 90-те години
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР