На 3 януари 2019 г. по покана на Председателя на

...
На 3 януари 2019 г. по покана на Председателя на
Коментари Харесай

НЗОК и БФС с конструктивни договорености

На 3 януари 2019 година по покана на Председателя на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), оперативното управление на институцията беше хазаин на среща с представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

В резултат на полемиките бяха реализирани следните договорености:

1. Във връзка с събитието, че в Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО) и Закона за бюджета на НЗОК 2019г. не е регламентиран механизъм НЗОК да заплаща средства на аптеките за обработка на предписания, под формата на тъй наречените такса при разпределяне, респ. отчитане на рецептурни бланки за лекарствени артикули с равнище на възнаграждение 100 на 100, НЗОК ще заплаща само за предписваните и отпуснати лекарствени артикули. Обработването на рецептурните бланки с предписани лекарствени артикули с равнище на възнаграждение 100 на 100 е в границите на нормативно откритите отговорности на аптеките.

Във връзка с това и след взаимни разбори на данните, се реализира единодушие в Наредбата за изискванията, разпоредбите и реда за контролиране и вписване на цените на лекарствените артикули да се регламентира начисляването на полагащата се надценка за търговец на дребно за лекарствените артикули с равнище на възнаграждение 100 на 100, и които са с цена на производител до 10 лева в приложение №1 на Позитивния лекарствен лист (ПЛС). По този метод аптеките ще продължат да отпускат лекарствени артикули, които са най-масово (около 76%) предписваните и отпускани - за изцяло реимбурсираните медикаменти. Така се обезпечава и подсигурява безпрепятственият достъп на повече пациенти до терапия с тези лекарствени артикули.

2. В Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 10/2009 на Министерство на здравеопазването се разиска наредбата, според която, когато търговците на едро са снабдили аптеките с лекарствени артикули с равнище на възнаграждение 100 на 100, на стойност, по-ниска от избраната за реимбурсиране от НЗОК, касата ще заплаща по-ниската стойност. В тази връзка, в акта по чл.45, ал.15 от ЗЗО – а точно Условията и редът за подписване на контракти сред НЗОК и аптеките за разпределяне на лекарствени артикули за домашно лекуване – ще се регламентира механизмът за надзор по използване на горепосоченото предписание, включително и пълномощията на контролните органи на НЗОК за инспекция и достъп до съответната документи.

Страните се споразумяха да работят и отсега нататък в дух на конструктивизъм и разговор, оповестяват от пресцентъра на НЗОК.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР