На 3-ти ноември от 19:00 часа в НЧ Съгласие-1869Плевенска филхармония

...
На 3-ти ноември от 19:00 часа в НЧ Съгласие-1869Плевенска филхармония
Коментари Харесай

Рахманинов и Шуман в концерт на Плевенска филхармония с Дора Делийска - пиано и диригент Найден Тодоров

На 3-ти ноември от 19:00 часа в НЧ " Съгласие-1869 " Плевенска филхармония ще представиконцерт с присъединяване на пианистката Дора Делийска под диригентството на маестро Найден Тодоров.

„ Вярвам, че този концерт ще е специфичен и за всеки един от публиката, тъй като това е музика, която влияе, а това е и едно от предназначенията на музиката – да въздейства на нашите усеща.

Така, този четвъртък, ние имаме един концерт, който може да окаже едно доста благотворно въздействие на възприятията ни “.

Това сподели за Дарик радио маестро Найден Тодоров за Дарик радио по време на подготовката на следващата му изява с Плевенска филхармония – концерт с присъединяване на именитата плевенска пианистка Дора Делийска с сполучлива кариера и отвън България, която ще извърши „ Рапсодия по темаот Паганини “ за пиано и оркестър от Сергей Рахманинов, а програмата на концерта включва още Симфония No. 1 от Роберт Шуман.

„ Щастлив съм да работя с Дора Делийска, с която се познаваме от доста години, само че колкото и да е необичайно, до момента не сме работили дружно по този начин, че за нас това е един самобитен дебют, което ме прави доста благополучен и което прави този концерт специфичен и за мен.

Рахманинов е един доста главен композитор в моя живот и „ Рапсодия по тематика на Паганини “ е едно от най-уникалните му творби.

Освен това Първа симфония от Роберт Шуман свързвам с моето следване във Виена, защото това беше едно от творбите, върху които доста се работеше по това време. За мен да ръководя тази симфония е като завръщане към корените на дирижирането “, сподели маестро Найдан Тодоров, който е шеф и основен диригент на Софийска филхармония, само че постоянно работи с оркестъра на Плевенска филхармония.

По време на подготовките, солистката в концерта – пианистката Дора Делийска, която живее и се занимава с концертна и креативна активност в австрийската столица Виена показа за Дарик радио, че е удивена от това, по какъв начин другите групи принадлежности в оркестъра на Плевенска филхармония поддържат връзка с пианото във върховото съгласно нея произведение на Сергей Рахманинов „ Рапсодия по тематика от Паганини “.

„ За мен е постоянно доста благо и прелестно да съм в родния ми Плевен и да изсвирвам с Плевенска филхармония и считам, че в този момент с маестро Найден Тодоров се получава една доста добра връзка сред оркестъра и мен като солист “, добави Дора Делийска.

Пианисткатае щерка на Ваня Делийска, която от над три десетилетия управлява Детски хор „ Звъника “ в Плевен и единствено часове след концерта, на идващия ден 4-ти ноември ще показа книгата си „ Моите стръмни пътеки “ в ХГ „ Илия Бешков “ в Плевен. Нейният татко проф. Ташко Делийски е изтъкнат български онко-хирург.

В музикалната си процедура, пианистката Дора Делийска има голям брой концертни изяви като камерен музикант и солист на оркестри в доста страни в Европа.

Относно идното в работата й, тя показа за Дарик, че следва издаването на неин солов компактдиск „ Етюди и прелюдии “, който ще бъде показан в „ Концертхаус “ във Виена, след което ще последват концерти със същата стратегия. Подробности за албума очаквайте в ефира на Дарик радио.

Дора Делийска ще свири още веднъж в България през месец февруари 2023 година с оркестъра на Варненска опера.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР