На 3 септември 2019 година Държавно предприятие „Радиокативни отпадъци“ (ДП

...
На 3 септември 2019 година Държавно предприятие „Радиокативни отпадъци“ (ДП
Коментари Харесай

Представители на ЕК констатираха изпълнението на ключов етап от програма „Козлодуй“

На 3 септември 2019 година Държавно дружество „ Радиокативни боклуци “ (ДП РАО) посрещна мониторингова задача по стратегия „ Козлодуй “ на Европейската комисия (ЕК) и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР)*. В делегацията от Европейска комисия бяха включени Масимо Гариба, Директор на Дирекция „ Ядрена енергетика “ към Генерална дирекция „ Енергетика “ (ENER) и Джанфранко Брунети, зам.-ръководител UNIT D2 в ENER. Европейска банка за възстановяване и развитие беше показана от Валентин Шайдер, заместител шеф – началник на МФ „ Козлодуй “, Департамент „ Ядрена сигурност “.
Съпроводен от изпълнителния шеф на Директива за птиците РАО – Дилян Петров, мониторинговият екип посети Машинна зала на спрените 1-4 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, които са в развой на извеждане от употреба. Комисията откри, че плануваният в сходство с проекта за ИЕ ремонт на съоръжение в стандартната част на блоковете е завършен на 100%. Това беше основен ангажимент на Директива за птиците РАО по отношение на общия линеен график за извеждане от употреба, разчетен за интервала до 2030 година Първата интервенция по действителен ремонт беше извършена през лятото на 2011 година и процесът завърши в края на месец август 2019 година преди крайният период за осъществяване на тази цел – 2020 година.
По време на работна среща с управлението на Предприятието, осъществена след обхода, представителите на Европейска комисия и Европейска банка за възстановяване и развитие показаха удовлетворение от прецизното осъществяване на стратегия „ Козлодуй “ и положителното взаимоотношение сред бенефициента и интернационалния донорски фонд. В рамките на срещата бяха разисквани настоящи и бъдещи планове, свързани с извеждането от употреба. Акцент в диалозите бе подложен на положителното съдействие сред организациите, осъществяващи процеса по ИЕ на нуклеарни мощности в трите страни, които получват безвъзмезда помощ – Литва, Словакия и България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР