На 3 септември 1949 г. душещ самолет на военновъздушните сили

...
На 3 септември 1949 г. душещ самолет на военновъздушните сили
Коментари Харесай

Ще свали ли Тръмп летвата за употреба на ядрено оръжие

На 3 септември 1949 година " душещ аероплан " на военновъздушните сили на Съединени американски щати събираше проби от въздуха над съветския полуостров Камчатка, когато откри доказателства за радиоактивност, потвърждаващо, че опустошеният от войната Съюз на съветските социалистически републики е тествал нуклеарно устройство. Съветското тестване на 29 август 1949 година беше осъществено по-скоро от предстоящото.

Започвайки от гърмежа на полигона Тринити в Ню Мексико на 16 юли 1945 година, базовата просвета на нуклеарните детонации е на повече от 72 години - с три години по-възрастна от Северна Корея. Технологията за балистични ракети е на над 60 години.

Проблемите на миниатюризацията на нуклеарните бойни глави за монтирането им на ракети и гарантирането, че ще оцелеят по пътя към целите, не са задоволителни, с цел да обезсърчат една страна, решена да се снабди с нуклеарен боеприпас. Помислете за Пакистан, чийто годишен приход на глава от популацията е по-малко от 2000 $.

Северна Корея има боеприпас и създава междуконтинентални балистични ракети по-бързо от предстоящото, с демонстративно неуважение към апелите на Съединени американски щати. На 2 януари новоизбраният президент Доналд Тръмп написа туит за обещания севернокорейски тест на междуконтинентална балистична ракета: " Това няма да се случи! " То се случи. Най-дръзкото деяние на Северна Корея, изстрелването на ракета над Япония, беше осъществено седем дни, откакто държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън похвали " сдържаността " на Пхенян.

Сигналите от Северна Корея не включват заплетена семиотика: тя желае световен нуклеарен обсег и както написа сп. " Икономист ", неприятните варианти пред света са малко евентуалната (продуктивни преговори), слабата (налагане на още санкции) и ужасяващата (изпреварващи военни действия). За последната няма ясна линия, само че може да се направи разграничаване, колкото и да е непрецизно, сред изпреварваща война и превантивна война. Първата е самозащита в отговор на ясна и непосредствена опасност - отбиване на акт на експанзия, която може да се сметне за идна с рационална степен на убеденост. Второто са предварителни дейности - и, дано да бъдем почтени, демонстрация на експанзия - целящи да се предотврати ясна и непосредствена опасност.

Когато заплаши Северна Корея с " огън и гняв, каквито светът не е виждал ", дали Тръмп заплашваше да премине нуклеарната граница? Това към този момент е било премисляно във връзка с Пхенян. Бившият ген. Дъглас Макартър, уволнен за непокорство от президента на Съединени американски щати Хари Труман, показал на новоизбрания тогава президент Дуайт Айзенхауер меморандум по въпроса " по какъв начин да се прочисти Северна Корея от противников сили ".

" Това може да бъде реализирано посредством атомни бомбардировки на местата на централизация на противников военни сили и обекти в Северна Корея и разпръсване над обширни площи на подобаващи радиоактивни материали, непряк артикул от нуклеарното произвеждане, за да се пресечен значими противников линии за връзка и доставяне... "

Макартър е решил доста неправилно Айзенхауер, чийто биограф Джийн Едуард Смит споделя, че когато научил за теста в Ню Мексико на Конференцията в Потсдам (от 17 юли до 2 август 1945 г.) - там за първи път научава за новото оръжие - " той беше покъртен " и " беше единственият в Потсдам, който се разгласи срещу потребление на бомбата ".

Смит написа: " Като президент, Айзенхауер на два пъти получи рекомендации за потребление на бомбата от своя Съвет за национална сигурност и от Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ; първо във Виетнам, с цел да отбрани французите при Диен Биен Фу, а след това против Китай при рецесията в Тайванския пролив. И в двата случая Айзенхауер отхвърли рекомендациите. Като някогашен главнокомандващ (на съюзническите сили на НАТО), Айзенхауер имаше самоувереността да направи това, за разлика от други президенти, които може би не биха го сторили. И няма подозрение, че отхвърляйки използването на бомбата, Айзенхауер подвигна прага, над който може да се употребява атомно оръжие - завещание, на чиито плодове продължаваме да се радваме ".

Но докога? Режимът за неразпространение на нуклеарните оръжия имаше незабравим триумф. В акцията за президентските избори през 1960 година, Джон Кенеди съобщи, че има признаци, че до 1964 година в света ще има " 10, 15 или 20 " нуклеарни сили. Като президент той съобщи, че до 1975 година те може да станат 20. Сега обаче към Северна Корея - деветата такава мощ, може да се причислят Япония, Южна Корея и Тайван, както и други, в случай че американското управление не покаже явно и надеждно въздържане на Северна Корея. Запасът от доверие към президента не е изобилен.

На 1 август сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм съобщи, че Тръмп му споделил, че " ще има война със Северна Корея ", в случай че тя не спре да създава междуконтинентални балистични ракети, способни да доближат Съединени американски щати. " Ще забележим ", сподели Тръмп в неделя, отговаряйки на извикания въпрос: " Ще нападнете ли Северна Корея? "

Толкова ли са атрофирали конституционните пълномощия на Конгреса, когато става дума за военни дейности, че бездейно се моли за нормално известяван пост фактум? Десет месеца след 8 ноември, цената на този ден, която до момента беше най-вече естетическа, внезапно - въпреки и не непредвидимо - се оказа по-висока от тази, която може би са очаквали неговите 62 984 825 гласоподаватели. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (557)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР