На 3 октомври САЩ обявиха, че ще наложат мита за

На 3 октомври САЩ обявиха, че ще наложат мита за ...

Американско уиски вместо сингъл малц скоч за феновете на уиски в САЩ.


На 3 октомври САЩ обявиха, че ще наложат мита за стоки от Европейския съюз, включително от 25% за единично малцово ирландско и шотландско уиски. Въпреки че смесените видове от двете държави, като лидера в сегмента Jameson, ще останат незасегнати, феновете на малцовия скоч - уиски, направено от една спиртоварна в Шотландия - могат да очакват значително увеличение на цените, пише Bloomberg. 

Дългият списък с продукти включва пармезан, пекорино и швейцарски сирена, наред с много други: вина от някои държави от Европейския съюз (ЕС), направени с по-малко от 14% алкохол, като вино от сортовете Sancerre or Muscadet, ликьори от Германия, Италия, Испания или Великобритания, също и Aperol, Campari или Аmaretto. Не на последно място в списъка попадат и маслини от редица страни, включително Picholine от Франция и испанския Castelvetrano.

Въпреки че смесените видове скоч се изнасят в САЩ с голям марж, престижните единични малцови уискита се продават на по-високи цени. През 2018 г. износът на единично малцово уиски в САЩ представлява 33% от продажбите по стойност, или 463 млн. долара според Scotch Whiskey Association, търговска група, представляваща дестилерии на уиски в Шотландия.Още по тематаШотландското уиски е по-печеливша инвестиция от много други вложенияСкоч на цената на нова Tesla?

„Митата несъмнено ще навредят на сектора на шотландското уиски“, посочва на уебсайта на групата Карън Бетс, главен изпълнителен директор на SWA. „САЩ е най-големият и най-ценен единен пазар и над 1 млрд. лири (1,2 млрд. долара) шотландско уиски беше изнесено там миналата година.“

Как би изглеждало това за потребителите? Например 12-годишният Glenfiddich, внасян от Pernod Ricard, е с препоръчителна цена на дребно от 40 долара. Като имаме предвид, че всички разходи се прехвърлят на потребителя, 25% мито ще увеличи цената до 50 долара, а някои търговци на дребно могат да вдигнат цената още повече, ако малцовият скоч се възприеме като дефицитен.

Голям брой от единични малцови уискита, особено по-стари и редки бутилки, се продават за много повече от препоръчаната от производителя цена на дребно.

За щастие, изобилието от марки уиски, произведени в Америка, би могло да помогне за задоволяване на търсенето на малцов скоч.

Източник: investor.bg