На 3 ноември тази година отбелязвамеАРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦАВ народния календар тя

...
На 3 ноември тази година отбелязвамеАРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦАВ народния календар тя
Коментари Харесай

Днес е Архангелова задушница, скърбим за мъртвите

На 3 ноември тази година означаваме

АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА

В националния календар тя е известна още и като Мъжка Задушница, Рангелова Задушница, Хрангеловото одуше. Сред другите две - Месопустна и Черешова, тя е най-голямата. Отбелязва се постоянно в първата събота преди Архангеловден и е израз на християнската религия в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

По традиция на Задушница се посещават гробовете на нашите близки. Почистват се, прекадяват се с тамян и украсяват с цветя. Най-възрастната жена прелива гроба с алено вино. Върху гроба на умрелите се пали свещ, която е знак на нашата религия, а пламъкът припомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на умрелия. На Архангелова Задушница се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на околните, се раздават и на хората към прилежащите гробове, даже и да са непознати. Значението на Задушница е огромно. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за умрелия, че не е пропуснат.

Във всички епархии на Българската православна черква се отслужват заупокойни служби, с които се уважава паметта на покойниците.

На днешния ден отдаваме респект и на българските военнослужещи, починали във войните, в интервенции по поддържане на мира и при осъществяване на воинския дълг в спокойно време.

Ритуалът в памет на починалите български воини се организира от 1924 година Традицията е прекратена през 1946 година Възстановена е през 1992 година от Министерството на защитата и Съюза на военноинвалидите и потърпевшите от войните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР