На 3 май 1481 г. умира Мехмед II Завоевателят. Той

...
На 3 май 1481 г. умира Мехмед II Завоевателят. Той
Коментари Харесай

3 май 1481 г. Умира Мехмед II Завоевателят

На 3 май 1481 година умира Мехмед II Завоевателят. Той издъхва по време на поход против Египет.

Мехмед II е 7-ият султан на Османската империя, управлявал през интервалите август 1444 – септември 1446 и 3 февруари 1451 – 3 май 1481 година. Той е именуван Завоевателя, поради сполучливата блокада на Константинопол през 1453 година.

Той ръководи от август 1444 година до септември 1446 година, а по-късно по-късно от февруари 1451 година до май 1481 година. При първото ръководство на Мехмед II той побеждава кръстоносния поход, воден от Януш Хуняди. Когато Мехмед II още веднъж се възкачва на престола през 1451 година, той укрепва османския флот и прави подготовка за нахлуване на Константинопол. На 21-годишна възраст той покорява Константинопол и поставя завършек на Византийска империя.

След завладяването на града Мехмед претендира за купата " Цезар " от римска империя, основан на обстоятелството, че Константинопол е бил седалището и столицата на оживялата Източна Римска империя от освещаването му през 330 година сл. Хр. от император Константин I. Искът му е бил приет единствено от Константинополска патриаршия. Независимо от това, Мехмед II преглежда Османската страна като продължение на Римската империя през останалата част от живота си. Това изказване в последна сметка е изоставено от неговите наследници.

Мехмед продължава завоеванията си в Азия и в Югоизточна Европа чак на запад до Босна и на север до Влашко и Трансилвания.

У дома той прави доста политически и обществени промени, предизвиква изкуствата и науките. До края на ръководството му програмата за възобновяване на града трансформира Константинопол в процъфтяваща имперска столица. В днешно време той се счита за воин Турция и елементи от по-широката мюсюлмански свят.

През пролетта на 1481 година султан Мехмед приготвя огромен поход против мамелюшките султани на Египет и събира армиите си на азиатския бряг на Босфора. Начело на войските той потегля към Измит, само че на 3 май 1481 година, евентуално край Гебзе, ненадейно се разболява и умира на същия ден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР