На 3 август украинските сили продължиха контраофанзивни операции в поне

...
На 3 август украинските сили продължиха контраофанзивни операции в поне
Коментари Харесай

ISW: Украинската контраофанзива няма точно определен график или срок

На 3 август украинските сили продължиха контраофанзивни интервенции в най-малко три бранша на фронта и съгласно известията са напреднали в някои региони.

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са траяли настъпателните интервенции по направленията Бердянск (гранична зона на Запорожско-Донецка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област), а украински публични лица обявиха, че украинските сили са траяли да напредват по направлението Бахмут.

Това се показва в дневния разбор за обстановката на фронта в Украйна от Института за проучване на войната (ISW).

Украинският шеф на Департамента за обмисляне на Главното ръководство на Националната армия полковник Николай Уршалович съобщи, че украинските сили са напреднали до 650 м в съветската защита по продължение на 1,5-километров фронт в посока Мелитопол.

Руски боен блогър твърди, че украинските сили са напреднали наоколо до Микилске (27 км югозападно от град Донецк) в западната част на Донецка област.

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и защита Олексий Данилов съобщи на 3 август, че украинската контраатака няма избран краен период или график.

Данилов добави, че съветските отбранителни линии по фронта не престават да са мощно минирани, като в някои региони има по три, четири или пет мини на квадратен метър.

Нова тактичност на Киев

На 3 август съветските сили нанесоха серия от удари с безпилотни самолети, ориентирани най-вече против Киев. Украинският общоприет щаб заяви, че украинската противовъздушна защита е свалила всичките 15 създадени в Иран дрона Шахед-131/136, изстреляни от съветските сили на 3 август.

Киевската градска военна администрация заяви, че на 3 август украинската противовъздушна защита е унищожила съвсем дузина цели наоколо до Киев.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат съобщи, че съветските сили са изстреляли безпилотните самолети от окупирания Крим, Краснодарския край и Курска и Брянска област.

Ихнат добави, че съветските сили са преместили доста площадки за изстрелване на дронове на източния бряг на Азовско море в Краснодарския край поради украинските благоприятни условия за нанасяне на удари по Крим и съветските гранични региони.

Руското министерство на защитата (МО) смъкна речта на командира на съветските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински от 2 август, евентуално поради разкритите от него съветски жертви в Украйна. В Деня на ВДВ (2 август, празник в чест на съветските въздушно-десантни сили) Теплински съобщи, че минимум 8500 военнослужещи от ВДВ са били ранени в Украйна от началото на войната - рядко публично откриване на съветски жертви, което съветските публични лица значително се опитваха да прикрият с напредването на войната.

Руският представител на МО телевизия " Звезда " смъкна речта на Теплински от 2 август, а някои съветски източници твърдяха, че това събаряне се дължи на броя на жертвите.

Би Би Си и опозиционното издание " Медиазона " потвърдиха, че към 30 юли най-малко 1800 чиновници на ВДВ са починали в бойните дейности в Украйна, а съотношението сред убити и ранени е 1:3, което е приблизително (ако не и малко по-добро) за съветските сили в Украйна.

Възможно е съветското МО да се е пробвало също по този начин да цензурира разкриването от страна на Теплински на детайлности по отношение на новите формирования на ВДВ, защото министърът на защитата Сергей Шойгу и други военни чиновници и преди са обсъждали основаването на други формирования, само че не са уточнявали имената им и точната им зависимост на съществуващите елементи.

По-рано Теплински се възползва от съветския ден на " Защитника на отечеството " 23 февруари, с цел да подлага на критика началника на съветския Генерален щаб и общокомандващ театъра на военните дейности армейски военачалник Валерий Герасимов по отношение на размера на съветските жертви в Украйна.

Руските прокурори оповестяват, че на 2 август са засекретили следствието против пламенния съветски ултранационалист и някогашен офицер от ФСБ Игор Гиркин.

Адвокатът на Гиркин Александър Молохов съобщи, че материалите, свързани с делото на Гиркин, са класифицирани като " строго секретни ", и отхвърли да даде спомагателни мнения, с цел да не наруши споразуменията си за неразкриване на информация.

Поддръжниците на Гиркин продължиха да приканват за започване на придвижване, което да изиска освобождението на Гиркин с политически средства, и обявиха, че Гиркин е политически пандизчия.

Съпругата на Гиркин Мирослава Регинская се обърна непосредствено към съветския президент Владимир Путин с обществено писмо за освобождението на Гиркин, като означи, че карцерът на Гиркин е или нечий опит за облагодетелстване на неназовани длъжностни лица, или опит за цензуриране на истината за обстановката на фронтовете.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР