На 3 април 2018 г. се навършват 139 години от

...
На 3 април 2018 г. се навършват 139 години от
Коментари Харесай

Честит празник, столичани!

На 3 април 2018 година се навършват 139 години от избирането на София за столица на Княжество България

След Освобождението оживено стартира да се разисква въпросът кой град да бъде провъзгласен за столица на самостоятелната българска страна. Сред безапелационните кандидатури е София. Тази концепция се стартира най-авторитетно и аргументирано от известния академик историк и държавник проф. Марин Дринов.

Безспорното преимущество на София е географското ѝ състояние. Тя е в центъра на Балканския полуостров и натурален кръстопът на всички пътища, които пресичат района. Сердика и наследницата ѝ София заемат средищно място в българските земи и това основава условия ръководството на бъдещето Княжество да поставя грижи за ориста на българите, които остават под властта на Османската империя. Градът има и добра естествена отбрана против възможни противников набези.

Тези преимущества на София обширно и упорито се акцентират от проф. Дринов. С него са съгласни и множеството от видните български политици и общественици по това време. При разискването в Учредителното заседание на Органическия правилник (конституцията) полемиката по въпроса за избор на столица е къса. Драган Цанков поставя завършек на разискванията и декларира: „ Ние имаме две столици: Търново – историческа и София – държавна. Затова аз предлагам и отсега нататък София да си остане резиденция на Княза, а в Търново да става коронацията на княза”. Гласуването на 3 април 1879 година (22 март по остарял стил) протича развълнувано. В последна сметка патриотичният жар надвива над историческото схващане и София е определена за столица на Княжество България, въпреки и единствено с два гласа преднина.

Обявяването на София за столица трансформира хилядолетния град в най-важния обществено-административен център на страната. Столицата на България получава името си от църквата "Света София " и то значи мъдрост.

През последните години София продължава да бъде най-голямата регионална стопанска система в България като обезпечава най-високия стандарт на живот. Финансовата непоклатимост на града се отбелязва и от интернационалната рейтингова организация „ Стандартс енд Пуърс “, която тази година присъди на София капиталов рейтинг.

Към края на 2015 година София е привлякла повече от половината задгранични вложения в страната. Това са над 12 милиарда евро или над 9 000 евро на човек, което е три пъти повече от междинната стойност за страната.

София създава 40% от Брутният вътрешен продукт на страната. София е в топ 3 на европейските градове с най-голям растеж на задгранични туристи през интервала 2009 – 2016 година – 9,4% съгласно Mastercard “Global Destination Cities Index.

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

Музеят за история на София и филиалите му ще работят с ВХОД СВОБОДЕН.

На 3 април по отношение на отбелязването на 139 години от оповестяването на София за столица на България Регионалният исторически музей (Музей за история на София) и филиалите му ще работят с ВХОД СВОБОДЕН. Отворени за гратис посещаване в утрешния ден ще са подземният археологически музей на базиликата „ Света София “, Западната врата, Мавзолеят гробница на Княз Александър І Батенберг.

Регионалният исторически музей провежда и лекция на тематика: Новобългарското обучение в София (1839 – 1878 г.), която ще бъде изнесена от проф. д.и.н. Вера Бонева. Лекцията ще бъде изнесена в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария-Луиза " 16) измежду изложбата "В светлината на Освобождението " като особено съпътстващо събитие. Началният час е 17:30 ч.

Дирекция „ Култура” на Столична община провежда в празничния ден поредност от културни прояви с ВХОД СВОБОДЕН за столичани и гостите на града:

- от 11.00 до 13.00 часа в Американския център на Столична библиотека – показване на плана „ Дзяло “ – научно пространство уебсайт с е-списание в региона на хуманитаристиката за българистични проучвания в интервала Х – ХХI век, съфинансиран от сесиите на Столична стратегия „ Култура “ за 2017 и 2018 година

Проектът „ Дзяло “ – уебсайт и списание, сплотява ползите освен на университетските, университетските, музейните и креативните среди в България, само че и на учени от Европа и света, част от които са създатели на тематичните броеве на е-списание. „ Дзяло “ поддържа осведомителна среда в региона на хуманитаристиката и основава автентичен артикул с научно-културен образ. Включените материали изследват, създават, проучват и вписват благосъстоянието на културните ни обичаи, език и полезности в европейското многообразие като ги и съпоставят. За повече информация – http://www.abcdar.com

- 12.00 часа, под стъкления купол на "Ларгото ".

КОНЦЕРТ НА СОФИЙСКИЯ ДУХОВ ОРКЕСТЪР с диригент Васил Делиев.

Събитието е проведено взаимно с Общински културен институт Дом на културата „ Искър “.

В програмата: творби на Нечо Русев, Петко Стайнов, Любомир Пипков, Марин Големинов, Милчо Левиев, Дико Илиев и други

- 17.00 часа, Градина „ Кристал “ – ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА „ ГРАДСКИ ИСТОРИИ”.

Историите на града ни са с висока степен на лавинна заплаха. Те са тези мънички камъни, които, къде на смешка, къде не, демонстрират новата тенденция, към която се движим. Понякога те са свързани непосредствено със постройките, различен път с хората или чувството за тази последователност, в която живеем. И въпреки всичко те са оформили града от един дребен градец с съвсем 13 000 души до мегаполиса, който е през днешния ден.

София! Градът на Божията Премъдрост, събрал в себе си 1.2 милиона души и 492 квадратни километра землище, е цяла галактика от завършения, комедии, нещастия, лирика и персони. За 139 години като столица и 6 хилядолетия като обитаемо място ни демонстрира цялостен калейдоскоп от събития и случки. Градът, който пораства, само че не старее, има толкоз доста лица, че от време на време те е боязън какво ще откриеш. И въпреки всичко, това е градът, който е част от нас.

Изложбата е отдадена и на третия рожден ден на Етюд-и-те на София, появили се на смешка, с помощта на любовта на едно момче към града и натякването на приятелите му, само че трансформирали се в хроника на изменящия се град.

В откриването ще вземат участие Духовият оркестър и мажоретките към Първа британска гимназия.

- 18.00 часа, под стъкления купол на "Ларгото " – КОНЦЕРТ НА АКАПЕЛНА ГРУПА SPECTRUM.

Група „ Спектрум” е уникален български вокален отбор, чийто репертоар съвместява поп и джаз в многогласни обработки на фолклорни пиеси и песни, изпълнени напълно без инструментален съпровод. Боряна Йорданова, Весела Морова, Атанас Кулински, Янко Янков и Константин Бейков са музиканти с богат и многообразен опит. Те са актьори с блестящо театрално наличие и сила, обединени в обща цел – да основават качествено и естетически издържано изкуство, показвайки актуалното лице на българската акапелна музика.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР