На 29 юни – Деня на река Дунав близо 70

...
На 29 юни – Деня на река Дунав близо 70
Коментари Харесай

Уникален триатлон обедини природозащитници и любители на спорта

На 29 юни – Деня на река Дунав близо 70 души – поданици и посетители на Русе се включиха в Природен триатлон „ Свободен Дунав “, проведен от WWF България. С него природозащитната организация насочи публичното внимание към непознатото благосъстояние на великата река. С колела, каяци и тичане и макар горещото време състезателите се оправиха с предизвикателната 70-километрова отдалеченост. Най-бързите от тях съумяха да изминат живописния, само че сложен маршрут единствено за пет часа и половина.

Стартът бе даден тъкмо в 9 часа на площад „ Свобода “ в центъра на Русе. С възторг и водени от пандата, участниците се насочиха на първото по рода си премеждие. Маркирано с ленти особено за триатлона, трасето за колоездене мина през кварталите „ Средна кула “ и „ Долапите “ преди да продължи през красиви местности по поречието на р. Русенски Лом, през селата Басарбово, Красен, Божичен и Мечка. Част от участниците се срещнаха и с локалното културно завещание, като се отклониха към Ивановските скални църкви.
След 45 км колоездачите финишираха в местността Стълпище, където замениха велосипедите с каяци. Следващите 20 километра те изминаха с гребане по течението на р. Дунав назад към Русе. А най-издръжливите покриха последния стадий от триатлона с тичане през парковите пространства на крайдунавския град. Финалът бе още веднъж в центъра на Русе, където състезателите получиха своята грамота за присъединяване, особено подпечатана от WWF.

На метри от финала бе ситуирана фотоколажна работилница. А на площада „ дебаркира “ и рибарско корабче в действителен размер с тематични игри на борда. Всички присъстваши получиха потребни препоръки по какъв начин да избират отговорно морска храна без да вредят на живота в океана.   Хората се допряха до природата в дунавския край и демонстрираха, че е допустимо да живеем в естетика с нея и с нейните жители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР