На 29 януари 2020г. в заседателната зала на Баcейнова дирекция

...
На 29 януари 2020г. в заседателната зала на Баcейнова дирекция
Коментари Харесай

Експерти обсъждаха във Варна възможно ли е генериране на нулеви отпадъци“ от крайбрежния туризъм

 На 29 януари 2020г. в заседателната зала на Баcейнова дирекция " Черноморcки район “ (БДЧР) се организира първа работна cреща на заинтереcованите страни от област Варна по план " CAPonLITTER: Капитализиране на положителни практики и възстановяване на политиките за ръководство на морските боклуци “.

Събитието, проведено от Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО) с общителното домакинство на БДЧР, целеше да показа новостартиралия план на Асоциацията пред главните заинтригувани страни, да инициира ангажираността им и да се разпознават главните пропуски в политиките за ръководство на морските боклуци.

Официално форумът бе открит от госпожа Ценка Василева, гл. специалист PR към БДЧР и госпожа Марияна Кънчева, Изп. Директор на АБЧО и началник на плана. Сред необятната група заинтригувани страни, специалисти от общините Варна, Аксаково, Белослав и Долни Чифлик, Областна администрация - Варна, експерти по екология, брегоукрепване и запазване на морските води, госпожа Кънчева показа CAPonLITTER. Финансиран по Програма за междурегионално съдействие ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020, планът цели възстановяване на политиките и практиките, ориентирани към попречване на замърсяването c морските боклуци – резултат от крайбрежния туризъм и отдих. По-конкретно, планът ще се концентрира върху пластмасовите боклуци от храни и питиета, изхвърляни от плажните заведения и развлекателни уреди, заради погрешно държание на потребителите, само че и заради липса на тласъци за попречване, събиране и преработване на тези боклуци. Проектът се извършва от АБЧО с поддръжката на Областна администрация - Варна и БДЧР и в партньорство с локални управляващи и организации от Португалия, Испания, Франция, Хърватия, Гърция и Германия, на чиито територии крайбрежният туризъм е основна икономическа активност и се генерират огромни количества неуправляеми боклуци. АБЧО като народен сътрудник по плана ще създаде Регионален проект за деяние против замърсяването c морските боклуци, чийто рекомендации ще бъдат предоставени при правенето на " Регионалната тактика за развиване на област Варна “ за идващия програмен интервал.

В рамките на събитието, госпожа Яна Балашова, ст. специалист в БДЧР презентира тематиката " Провеждане на мониторинг в осъществяване на програмата за мониторинг по Дескриптор 10 Морски боклуци по Рамкова инструкция за морска тактика 2008/56/ЕO “. Пластмасовият боклук под формата на бутилки, капачки и кръгове от шишета, туби, е най-често срещания по нашето крайбрежие, сочи тригодишен мониторинг на Басейнова дирекция. В същото време статистиката сочи, че едвам 5 на 100 от пластмасата, която се употребява у нас, се рециклира и към половината от пластмасовите артикули приключват виталния си път на депото за боклуци.

Обществен център за околна среда и стабилно развиване (ОЦОСУР) подкрепя самодейността на АБЧО като показа концепцията за " Нулев боклук “, както и положителни практики и опит в тази област. Председателят на ОЦОСУР, господин Илиян Илиев оказа помощ на участниците в събитието да дефинират най-ефективните, както и най-скъпоструващите ограничения за понижаване на отпадъците всред 10-те стъпки, водещи до Нулеви боклуци: Разделяне при източника; Сметосъбиране от врата на врата; Компостиране; Рециклиране; Общински центрове за повторна приложимост, корекция и демонтиране на отпадъци; Инициативи за понижаване на отпадъците; Икономически стимули; Център за подбиране и проучване на остатъчните отпадъци; Подобрен дизайн на продуктите; Временно хранилище.

Присъстващите на срещата специалисти дефинираха системата " заплащане на чувал “ като една от най-ефективните за понижаване генерираните боклуци от семействата. Тя спада към така наречен стопански тласъци и следва правилото " замърсителят заплаща “, като включва гратис сметосъбиране, примерно, за първите два чувала с боклуци на семейство за месец, а всеки идващ се заплаща. Инициативите за понижаване на отпадъците, като така наречен " зелени публични поръчки “, обявявани от общините бяха дефинирани като друга даваща доста добър резултат мярка. Като позитивен образец в тази връзка беше посочена Ирландия. Въведената там такса от 15 евроцента върху полиетиленовите торбички понижава използването им с 92 на 100.

Решаваща роля за " зелените “ начинания имат общините, като правилата могат да залегнат в условията при оповестяване на публични поръчки. Местните управляващи са в положение да наложат използването на многократна или компостируема посуда в общинските заведения. Те имат основна роля и при въвеждане на така наречен депозитни системи по време на събития, прилагане на чаши за многократна приложимост против депозит от участниците. Доставката на вендинг машини, които имат алтернатива за прилагане на лична чаша, дават право на екологичен избор на потребителя, и също могат да бъдат изисквани в обявите за публични поръчки, счита Илиян Илиев. Като най-скъпо струващи и ресурсоемки ограничения, участниците в срещата дефинираха сметосъбирането от врата на врата и усъвършенствания индустриален дизайн на продуктите от страна на промишлеността.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР