На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети

...
На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети
Коментари Харесай

Днес празнуват именици, кръстени на велик християнин

На 29 септември отдаваме респект към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак.

Свети Теофан Милостиви е роден в Палестина.

Той произлиза от богато семейство. Въпреки своето благосъстояние, Свети Теофан бил извънредно добър човек, по тази причина го наричали Милостиви.

Никога не отказвал да даде заслон на някой просрочен пасажер. Да даде храна и пари на бедните. Въпреки добротата, Господ решил да изпита своя правилен раб Свети Теофан. Затова в последните години от своя живот Свети Теофан се разболял тежко и се разорил.

Въпреки несгодите Светият мъж ги понасял с същинско християнско примирение. Господ прибрал душата на Свети Теофан Милостиви.

Четири дни след неговата кончина, Свети Теофан Милостиви се явил в съня на един човек. Помолил го да сложи надгробна плоча върху гроба. Човекът извършил заръката. От гроба почнало да се разнася благовоние, което излизало от тялото на праведника.

Много заболели хора оздравявали, откакто ходели да се поклонят на гроба на светеца.

Имен ден честват Теофан, Тео, Теофания, Фана, Фани, Фанко.

Името Теофан има гръцки генезис и значи „ богоявление “. Празнува още на 6 януари.

На 29 септември почитаме паметта и на Свети Кириак, само че не е имен ден.

Свети Кириак е роден в Коринт. Неговите родители се казвали Йоан и Евдоксия. Бащата бил духовник. Семейството имало роднински връзки с локалния свещеник Петър.

Епископ Петър заел дребния Свети Кириак да чете Светото писание по време на неделните служби. От дребен Свети Кириак почнал да се вълнува от духовни проблеми. Той изпитвал надълбоко поклонение пред величието на Всевишния и пред метода, по който се грижел за спасението на човечеството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР