На 29 септември на площад Княз Александър I ще бъде

...
На 29 септември на площад Княз Александър I ще бъде
Коментари Харесай

Капачки за бъдеще: За година и половина са закупени и дарени 11 кувьоза

На 29 септември на площад Княз Александър I ще бъде открит пункт за събиране на пластмасови капачки. Това е следващото издание на самодейността Капачки за бъдеще. От 9 ч. сутринта до 17 ч. следобяд всеки може да съобщи пластмасовите капачки, които е събрал, като задачата е още веднъж да се съберат средства, с цел да се заменят остарели или неработещи кувьози в лечебни заведения в цялата страна.

"За първата година и половина на акцията са събрани и рециклирани 140 000 кг пластмаса. Със събраните средства са закупени и дарени 11 кувьоза в 11 дребни лечебни заведения в страната. Чакаме 6 кувьоза да дойдат ", изясни Лазар Радков от самодейността в предаването „ Тази сутрин” по bTV.

По думите му събират се капачки, точно тъй като е най-лесно и могат да се ангажират най-вече хора.

„ Правили сме изследване, и 77% от хората, които събират капачки споделят, че са понижили използването на пластмаса. 89% споделят, че са почнали да рециклират повече”, заяви още Лазар Радков.

Пунктове за събиране капачки ще има и в доста градове на страната, освен в София.

„ Всяка една капачка от опаковка, от козметичен спрей, шампоан при нас отива за кувьоз. Случвало се е в това число от кофата за отпадък да извадим минералната вода на някоя клиентка и да вземем капачката”, споделя Димитрина Помакова, доброволец в акцията.

Тя въодушевява близки и другари.

„ Не е мъчно, когато видиш някъде хвърлена бутилка - детето, което е на 5 години навежда се, вади капачката, събира я, знае че са за дребните бебенца…”, споделя и Христина, която дружно с Димитрина, работи в спа център.

Така от пункта са предали шест тона. Идеята капачките да са за по-добро бъдеще пристигнала непринудено.

За една нощ събрахме над 5 хиляди почитатели във Facebook и взехме решение, че хората желаят това, изясни и Мартина Йорданова, един от основателите на акцията.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР