На 29 октомври 1993 г. в ефира на БНТ се

...
На 29 октомври 1993 г. в ефира на БНТ се
Коментари Харесай

Популярно предаване се завръща в ефира на БНТ след 4-годишна пауза

На 29 октомври 1993 година в ефира на Българска национална телевизия се излъчва първото издание на публицистичната графа „ Частен случай “. Както преди четвърт век и през днешния ден насочна точка за репортерите на публичната телевизия са сигналите на феновете, а историите, разказани пред камерата на Българска национална телевизия, вършат забележими проблеми, които засягат голям брой хора, написа Блиц.

„ Всеки частен случай, който представяме, е опция да потърсим публичното измерение на даден проблем, - споделя редакторът на предаването Весела Смилец. – Всяка персонална история е по своему трагична за хората, които я претърпяват, само че и показателна за всички нас, които не сме застраховани от заплахата, да попаднем в клопката на сходни условия, от време на време тъжно повтарящи се. “

Конкретните образци в предаването илюстрират пропуски в законите, административни дефекти, повтарящи се неточности, а от време на време и рядкости, които провокират публичната сензитивност, предизвикат по-задълбочено вглеждане в проблемите, ангажират прочувствено. Те предизвикат виновните институции да намерят смисъла на своята нереална социална функционалност в конкретната  отговорност и внимание към всеки частен случай.
След 4 годишна пауза, специфичния репортаж на Мая Димитрова за един от множеството случаи на имотни измами с подправено пълномощие, означи завръщането на „ Частен случай “ в ефира на Българска национална телевизия. За самата Мая Димитрова, това също е самобитно завръщане в известната графа, в която тя за 15 години е разказала на феновете стотици частни случаи.

„ Гражданското самочувствие е част от гражданското схващане. Хората, които застават със своята персонална история пред камерата, не търсят връзки или подпомагане по втория метод. Те демонстрират гражданска отговорност, оголват своя проблем, с цел да го превърнем в проблем за обществото “ – счита един от създателите на предаването.

Над рубриката „ Частен случай “, която се излъчва в неделя, след новините в 8:30 часа, работят публицистите от дирекция „ Информация “ на публичната телевизия. С годините, отразяването на новините и настоящите събития в разнообразни области на живота е упражнявало усета им за значимото в морето от изказвания и изостря чувствителността за правдивост. Познаването на законите и проблемите е значимо изискване всяка от историите в „ Частен случай “ да бъде разказана не като „ клевета за съседа “, а като поука за всеки.

Продукцията „ Частен случай “ е донесла на Българска национална телевизия поредност от национални награди за висока обществена сензитивност в 6 издания на фестивала „ Българската Европа “. През 2014 година на Мая Димитрова е присъдена и огромната премия в същия журналистически конкурс, а година по-рано е призьор на Годишните награди „ Валя Крушкина – публицистика за хората “.

Тази неделя Татяна Йорданова ще опише заплетената история на Двойната къща в София: по какъв начин се срутва културна полезност със 111-годишна история и по какъв начин монумент на културата може да „ възкръсне “, с цел да заобиколи освен налога, само че и публичното неодобрение.
Всяка седмица в поредицата „ Частен случай “, публицистите от Българска национална телевизия разкриват съответни образци за данъчни измами, за транс-гранични замърсявания и фирми-фантоми – прекрачват от безличната терминология в територията на персоналното прекарване. Сигналите, получени на зрителската поща на Българска национална телевизия ([email protected]) или адресирани до екипа на предаването ([email protected]) могат да бъдат Вашият „ Частен случай “.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР