На 29 октомври 1969 година проф. Ленард Клайнрок и неговите

...
На 29 октомври 1969 година проф. Ленард Клайнрок и неговите
Коментари Харесай

Предшественикът на интернет на 50 г., създателите не очаквали тъмната му страна

На 29 октомври 1969 година проф. Ленард Клайнрок и неговите сътрудници от известния Калифорнийски университет в Лос Анджелис карат компютър да си " приказва " с друга машина, намираща се в регион, който по-късно ще стане прочут като Силициевата котловина, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Клайнрок изпратил първото известие сред два компютъра на разстояние 320 км един от различен.

Тази мрежа беше позната като Арпанет. Наречена бе по този начин от Агенцията за напреднали планове в областта на изследвания за защита на Съединени американски щати, която е била нейния гарант.

Но след първичния възторг от нововъведението, основателят на прародителя на мрежата бързо съзрял тъмната й страна. " Изобщо не чаках, че един ден ще се появят обществените мрежи, доверява Клайнрок. Аз си мислех, че нашето откритие ще накара хората да си приказват с компютрите или компютрите да беседват между тях. Но не си представях, че хората ще си поддържат връзка в световен мащаб! "

Бащата на Арпанет ще навърши 85 години през месец юни. Във връзка с 50-годишния празник, проф. Клайнрок открива нова лаборатория, отдадена на интернет. Тя ще се опита да се опълчи на непредвидените отрицателни проблеми, свързани с потреблението на мрежата в планетарен мащаб.

Днес интернет наброява близо 4 милиарда консуматори, като при започване на него се залагаше като на демократично средство за обогатяване на познанията на хората. " От една страна, изобретението в действителност беше с либерален темперамент, разяснява Клайнрок. Но от друга в мрежата стартира да прозира и тъмната страна на човечеството. Има толкоз изкрещени неща онлайн, че умерените отзиви биват удавени от екстремистките възгледи, разпространяващи ненавист, дезинформация и принуждение. Ние като инженери не бяхме се замисляли над недобросъвестното потребление на нашето откритие! "

Новата лаборатория на проф. Клайнрок Connection lab ще прави разработки в региона на автоматизираното самообразование на машините, на изкуствения разсъдък, на обществените мрежи, на интернет на нещата и на потреблението на блокчейн технологиите за повишението на доверието в източниците на информация. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР