На 29 ноември се задава традиционният вече "Черен петък", а

...
На 29 ноември се задава традиционният вече "Черен петък", а
Коментари Харесай

4 важни правила за пазаруване на Черния петък

На 29 ноември се задава обичайният към този момент "Черен петък ", а над 50% от българските консуматори ще пазарят, сочи изследване на Асоциацията за отбрана на потребителите, представено от Investor.bg.

Средната сума, която ще харчи човек е 500 лева, като най-голямо ще бъде извършването на покупки в комерсиалните центрове и онлайн магазините. Най-предпочитаните артикули ще бъдат облеклата, следвани от електрониката и обувките.

Отстъпките приблизително са сред 40 и 60%.

На този ден обаче потребителите би трябвало да внимават, тъй като се случват най-големите измами и подвеждащи реклами. Според ръководителя на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски има доста подправени отстъпки и клиентите би трябвало да наблюдават цените на продуктите, които желаят да закупят.

"Бъдете изключително деликатни, в случай че в магазина ви предложат "стоков заем ", изключително в случай че около него има още нещо - да вземем за пример застраховка. Обикновено в магазина се предлага подобен заем с 0% рента.

Тъй като в сходни случаи облагата за кредитодателя е с доста невисок размер, е допустимо да ви предложат услуги против спомагателни такси като застраховки и така нататък Потребителят не е длъжен да одобри.

Ако приемете заема и решите да го погасите авансово, компаниите за бързи заеми нямат право да събират спомагателни такси, като се изключи договорите, в които е закрепен лихвеният %. Може да се планува такса до 1% от размера на заема ", изясни Пейо Майорски.

Трябва да се внимава със стоките на заем, тъй като най-после потребителят може да се окаже в ръцете на колекторските компании. След това стартира техният тормоз при закъснение или неплащане, добави той.

От Асоциация за отбрана на потребителите предлагат 8 значими стъпки на "Черен петък ":

1. Пазарувайте от онлайн магазин, който познавате или сте проучили. В адреса на линка би трябвало да има S (https), както и катинарче, което е знак за сигурност. Ако се окаже, че сте пазарували от неточен търговец, оспорете заплащането пред банката. По-добре е да го извършите документално, с цел да получите и формален отговор. Имайте поради, че за тази процедура банката може да начисли такса.

2. Не купувайте импулсивно – авансово решете какво ви е належащо или желаете, складирайте го във виртуалната си пазарска кошница и изчакайте деня с пониженията. Наистина ли бихте взели нещо, което не ви би трябвало, единствено тъй като написа "70% понижение "?

3. Щом набележите мечтаните артикули, обиколете магазините (или проверете в съответните сайтове) и вижте цените им преди пониженията. Сметнете дали оповестеното понижение е равно на обещания %.

4. Имате 14 дни интервал за размисъл, в който може да върнете продукта си, платен онлайн. Това важи и в случай че сте го купили на Черния петък. След като върнете покупката, търговецът е задължен да ви възвърне заплатената сума в границите на други 14 дни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР