На 29 май от 10:00 часа пред Министерството на здравеопазването

...
На 29 май от 10:00 часа пред Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Болни от пулмонална хипертония нямат шанс за трансплантация?

На 29 май от 10:00 часа пред Министерството на здравеопазването ще се състои митинг на " Асоциация Пулмонална Хипертония " (АПХ) и Национален алианс на хора с редки заболявания. Според представителите на организациите министерството унижава нуждаещите се от трансплантация на бял дроб. Протестът ще е под надпис " Здравен бежанец или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България ".
120 души в България страдат от белодробна хипертония, а 16 от тях се нуждаят от трансплантация. От началото на годината двама души са умряли без да дочакат животоспасяващата интервенция.
" Многократно писахме писма до Министерството на здравеопазването и Изпълнителната организация по траснплантации - за какво нямаме опция да отидем в чужбина за трансплантация. Отговарят ни, че са си свършили работата съвършено, само че от година и половина няма нито един български пациент с трансплантация. И ние би трябвало да емигрираме. " Това сподели за Actualno.com Тодор Мангъров - ръководител на " Асоциация пулмонална хипертония ".
По думите му до предходната година нуждаещите се пациенти са отивали в Австрия, според съглашение с " Евротрансплант " – обединяване на няколко страни с продан на органи и пациенти за трансплантация. Според Мангъров по информация експертите от университетската болница във Виена съглашението на " Евротрансплант " с България е изтекло през 2017 година.
" Виждал съм отвод за разглеждане на документи на български пациент, тъй като страната ни не е член на " Евротрансплант ". По този метод няма годен контракт, по който да се извършат трансплантации. От министерство на опазването на здравето обаче настояват, че подобен контракт има и че той е неопределен. "
Справка демонстрира, че България е подписала съглашение с " Евротрансплант " през 2013 година.
На въпрос дали трансплантациите не могат да се вършат у нас Мангъров отговори, че са нужни още няколко години, с цел да се доближи нужното равнище.
" Проблемът е в пост трансплантационния оздравителен интервал. Един бял дроб се транплантира доста по-лесно спрямо други органи, само че една година след приключването на интервенцията е решаваща за това дали пациентът ще оживее. Нямаме нужния потенциал за реанимация и рехабилитация. Ако питате шефовете на огромните лечебни заведения, ще възразят изрично. Но е реалност, че не се прави добра рехабилитация и равнището ни е такова, че първият пациент, на който създадат сходна трансплантация - ще го убият. Има един несполучлив опит преди години ", посочи още Тодор Мангъров.
" Друга истина е, че западните клиники не желаят българските пациенти, тъй като са се напатили от неприятна връзка със здравните ни управляващи и и забавени или изчезнали заплащания. В Англия, като чуят български пациент, непосредствено затварят вратата ", добави още той.
По думите му на идния митинг ще бъдат раздадени еднопосочни билети, тъй като " единственият метод за спасението на болните е те да емигрират. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР