На 29 и 30 септември 2023 годинав Русенския университет и

...
На 29 и 30 септември 2023 годинав Русенския университет и
Коментари Харесай

Европейска нощ на учените в Русенския университет

На 29 и 30 септември 2023 годинав Русенския университет и неговите филиали в Силистра, Разград и Видин ще бъде маркирана следващата Европейска нощ на учените. Тя ще премине под мотото „ Заедно за зелена и цифрова Европа “.

Програмата на Нощта ще стартира в 9,30 часа в централното предверие на Ректоратас одобрение на ректора на Русенския университет акад. Христо Белоев. След това призьорите в състезаниетоза есе, рисунка или презентация на тематика Моят взор към кариерите на бъдещетоще получат своите награди. На същото място ще се състои откриването на изложбата за Димитрана Иванова, общително предоставена от Регионален исторически музей-Русе. Димитрана Иванова е родена в Русе и е една от най-отявлените боркини за равни права на дамите след Освобождението. Тя е създател на редица научни писания, измежду които монографията „ Правна отбрана на женския труд “.

От 11 часа, в Образователното пространство на бъдещетов университета ще стартира кръгла маса на тематика Дигиталното бъдеще на стопанската система, образованието и културата. Презентатори в трите панела на форума ще бъдат надлежно проф. Пламен Даскалов и доцент Цветелина Георгиева, доцент Галина Иванова и доцент Валентина Войноховска, доктор Виктория Иванова.

В 12 часа, в зала 2.203ще стартира събитието Учен за един ден, ориентирано към възпитаници от междинните учебни заведения в град Русе. За любознателните младежи ще отворят порти лабораториите на Русенския университет по Електроника, по Промишлени връзки и безжични технологии и по Цифрови послойни енергийни системи.

В 14 часа, в зала 2 на Канев център, ще се съберат възпитаници от междинни учебни заведения в град Русе, които ще разискват по тематиката Европа разчита на вас.

От 15,30 часа, в Образователното пространство на бъдещето в Ректората, ще бъдат показани сполучливи Тандеми в наукатаот учащи се или към този момент приключили образованието си докторанти на Русенския университет и техните научни ръководители.

Кулминация на първия ден от Европейската нощ на учените в Русенския университет е събитието Учени и бъдещи учени на сцената, което ще стартира в 17 часа в зала 2.101. Инициативата е обичайната за Русенския университет, само че всяка година сервира изненади с изявите на нови неподозирани гении измежду учените от университета. Тази година за положителното въодушевление на публиката ще се погрижат учени в следните категории: блестящи музикални гении, въодушевили последващи генерации учени – синове, дъщери и внуци; остроумци; гении, изкушени от перото и четката; фотографи; резбари; колекционери на духовни съкровища. По традиция към събитието виртуално ще се причислят преподаватели от Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “, Тараклия, Молдова, които ще поднесат своите музикални поздрави към академичната общественост на Русенския университет и жителите на град Русе.

На 30 септемврив 10 часаНощта на учените в Русенския университет ще продължи в двора на университета пред Корпус 2, където за децата на преподавателите и другари на университета ще се организира Работилница за гении под вещото управление на преподаватели и студенти-педагозии Детско шоус аниматорите от Веселяците.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР