На 29 декември през 1993 г. на остров Лантау (Хонконг)

...
На 29 декември през 1993 г. на остров Лантау (Хонконг)
Коментари Харесай

Тиен Тан Буда е най-високата статуя на седнал Буда

На 29 декември през 1993 година на остров Лантау (Хонконг) завършва монтажът на най-високата в света скулптура навън на седящия Буда - Тиан Тан Буда. Тя е най-голямата забележителност на острова.

Статуята се намира в двора на манастира По Лин на възвишението Анпин. Лантоу е най-големият остров в Хонконг, намиращ е устието на река Джудзян. Площта му е 146.4 кв. километра. Първоначално островът е рибарско населено място, само че последователно се променя с няколко огромни планове на държавното управление - върху него се разполага новото летище на Хонконг и Хонконг Дисни Ленд.

Най-високият връх на острова носи същото име - Лантоу, 934 м надморска височина и е втори по височина в Хонконг.

Общата височина на статуята е 34 метра, направена е от 202 бронзови детайла с общо тегло 250 тона. Стойността на плана е 68 млн. $. Строителството на комплекса стартира през 1990 година и приключва с откриването на статуята на 29 декември през 1993-а.

Комплексът е обект на огромен туристически интерес. От 2006 година до него се стига с кабинкова въжена линия. Първата ѝ спирка е в град Дунчун, а последната е Анпин. Линията минава около интернационалното летище на Хонконг.

Специален административен регион Хонконг (на британски: Hong Kong Special Administrative Region), кратко Хонконг или Сянган , е част от Народна република Китай. Бившата колония на Англия е ситуирана в Югоизточен Китай на брега на Южнокитайски море. Включва остров Хонконг, полуостров Коулун и още 235 крайбрежни дребни острова. Има повърхност от 1104 кв. км, от които 4.6% са водна повърхнина.

Населението на Хонконг наброява над 7.4 милиона поданици. В етническия му състав доминират китайците - 93.6%, а останалите са от други народности. Официални езици в Хонконг са британският и китайският. Местните приказват и на кантонски език. Името му е произлязло от Кантон, остарялото френско название на Гуанджоу, столицата на провинцията Гуандун.

Хонконг има процъфтяваща стопанска система, една от най-свободните в света, значително основана на интернационалната търговия. Въпреки че е дребен остров, в Хонконг е десетата по величина комерсиална зона в света и е 11-ят по величина банков център в света. Местната валута е хонконгски $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР