На 29 август Варненската опера за първи път ще представи

...
На 29 август Варненската опера за първи път ще представи
Коментари Харесай

Варненската опера за първи път представя операта „Ромео и Жулиета“ на Царевец

На 29 август Варненската опера за първи път ще показа на крепостта Царевец във Велико Търново операта „ Ромео и Жулиета “ от Шарл Гуно. Спектакълът с начален час 21,00 е част от програмата на Летен оперен сезон „ Сцена на вековете “ 2022.
„ Ромео и Жулиета “ на Гуно е нарицателна за френския романтизъм с неговата страст, финес и вокална прелест, необичаен образец за опера, в която музиката превъзхожда драматургията с хубостта на мелодиите и изящната оркестровка. Тя е последното непреходно художествено постижение на композитора и жъне същински успех на премиерата в Париж на 27 април 1867 година
Към класиката на френския романтизъм се придържа и постановъчният екип на Варненската опера в своя първи театър на „ Ромео и Жулиета “ – диригент постановчикът Светослав Борисов и режисьорката Урсула Хорнер от Австрия, която работи в състава на Националната опера и балет на районен съд Македония.
„ Шекспировата " Ромео и Жулиета " постоянно се свежда до любовна история. Но това е и роман за две фамилии, които даже след гибелта на децата си, не осъзнават безумието на враждата между тях. Когато след любовната нощ: „ Беше славеят, не чучулигата! “ светлината нежно влиза през прозореца, нейните лъчи не могат да се разделят. Те са едно цяло, което стопля и озарява всичко към нас. Ние живеем дружно на една земя, в една галактика и осъзнаването на този факт в действителност е задачата на нашето битие ”, акцентира Урсула Хорнер.
В ролята на Жулиета на Царевец ще се превъплъти надарената великотърновска оперна певица Мария Павлова. Младото дарование е солистка на Варненската опера и е фаворитка на музикалната аудитория в родния и град, която предишното лято горещо я приветства на фестивал „ Сцена на вековете “ в ролята на Памина от " Вълшебната флейта ”.
Образа на Ромео ще пресъздаде венецуелският тенор Рейналдо Дроз – ученик на майсторските класове на Райна Кабаванска с впечатляваща кариера у нас и в чужбина. Останалите партии ще изпълнят: Лоренцо – Евгений Станимиров; Меркуцио – Иво Йорданов; Стефано – Лилия Илиева; Граф Капулети – Венцеслав Анастасов; Тибалт – Борис Луков; Гертруда – Михаела Берова; Херцогът на Верона – Гео Чобанов; Граф Парис – Велин Михайлов; Грегорио – Петьо Петров; Бенволио – Христо Ганевски; Жан – Лъчезар Александров.
Танго операта „ Мария от Буенос Айрес “ от Астор Пиацола е идващото заглавие от „ Сцена на вековете “, което на 10 септември ще сложи и финала на музикалния сезон на Царевец.
Още две събития от съпътстващата фестивална стратегия предстоят в Летния спектакъл на Старата столица – концерт „ Една нощ в операта с музиката на QUEEN “ с присъединяване на Славин Славчев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански, Михаил Шишков-син, Вера Гиргинова-сопрано, хор и оркестър на Държавна опера Пловдив (11 септември) и танцовия театър „ Скритият подарък “ на Virginia Ballet на 17 септември.
Летен оперен сезон „ Сцена на вековете “ се провежда от Община Велико Търново с поддръжката на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа организация „ Царевград Търнов “ и е притежател на влиятелния лейбъл „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ 2022-2023. Изданието тази година е под патронажа на Министерство на културата на Република България.
Билети са спектаклите се оферират в Туристически информативен център на ул. " Христо Ботев " № 5.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР