На 29 април веднага след централната емисия По света и

...
На 29 април веднага след централната емисия По света и
Коментари Харесай

Очаквайте “В кадър:Белене 4.0

На 29 април незабавно след централната емисия „ По света и у нас ” в рубриката „ В кадър ” ще бъде излъчен филмът на Цветелина Катанска, оператора Недялко Данов и режисьора Николай Василев, отдаден на проблемите към построяването на втората нуклеарна централа у нас – АЕЦ „ Белене ”.


Филмът " Белене 4.0 " има за цел да покаже по какъв начин строителството на атомната централа е основало цялостен един град, който продължава да се трансформира с плана. Когато има действия към градежа на „ Белене ”, градът се възражда, когато планът стопира – градът замира.

Това е показано през погледа на локалните поданици, които също са били част от плана и които се надяват на решение. Независимо какво ще бъде това решение - дефинитивно прекъсване на АЕЦ " Белене " или продължение на строителството.


Темата за втората атомна централа сега още веднъж е на дневен ред. Само преди месец Българската академия на науките внесе в Министерството на енергетиката своя финален разбор за бъдещето на електроенергийната система на страната. В него се преглеждат повече от 100 сюжета, в две трети от тях – „ Белене ” е губещ план, а в една трета – печеливш.

Министерството на енергетиката разполага със период до юни, с цел да направи свое стимулирано предложение за бъдещето на втората нуклеарна централа.

Дотогава държавното управление продължава да приема възможни кандидат-инвеститори. До момента интерес са декларирали най-голямата китайска енергийна компания и Европейската капиталова банка. Заговори се и за Балкански план, в който да вземат участие с финансиране страните от Западните Балкани.

Ако стартира строителство, ще приказваме за четвърто начало на плана.

Според плановете на Българска академия на науките АЕЦ „ Белене ” би бил преференциален план, в случай че е на цена под 10,5 милиарда евро, а личното финансиране към привлечения капитал е в съответствие 30/70 и цената на заема за финансиране е с рента до 4,5 на 100.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР