На 28 юни в столичното филмотечно кино „Одеон“ бе представена

...
На 28 юни в столичното филмотечно кино „Одеон“ бе представена
Коментари Харесай

Евгения Атанасова представи книга за световноизвестния творец Кристо

На 28 юни в столичното филмотечно кино „ Одеон “ бе показана първата книга на журналистката Евгения Атанасова-Тенева „ Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове “ (Книгомания). Цветното първокласно издание от близо 400 с. побира цялата история за основаването на арт инсталацията Плаващите кейове на езерото Изео в Италия от 2016 година – от зараждането на концепцията и надрасканите небрежно скици върху салфетка до комплицираните инженерни решения и самата реализация.

Подробно се споделя за определената и изобретена котвена система, построяването на понтоните от 220 000 полиетиленови кубчета, които образуват пътека 3 км, застлана с плат в цвят златиста далия. Място в книгата намират също и къса биография на световноизвестния художник и ваятел Кристо, както и информация за построяването на последния му тримерен живописен план Мастаба (2018) в езерото в Хайд Парк, Лондон.
Сред публиката от близо 200 души участваха проф. Калин Янакиев, художникът и куратор Лъчезар Бояджиев, актрисата Снежина Петрова, художниците Иван Стратиев и Сандра Блажева, певицата Роси Рос, публицистите Петя Тетевенска, Йоана Левиева-Сойър, Даниел Ненчев, продуцентът Красимир Иванов и други От семейство Явашеви събитието почетоха Елка и Цвета Явашеви – брачната половинка и дъщерята на Стефан Явашев – по-малкият брат на Кристо.
Премиерата водеше Илиян Андонов, шеф на издателство Книгомания, а гостите Калина Гарелова – креативен съветник на книгата, и Христина (Ина) Димитрова – водолаз и главен управител на последните два плана на Кристо, също излязоха на сцената да поздравят авторката и да опишат забавни и трогателни моменти от работата си. Евгения Атанасова с наяве неспокойствие описа за приключението да бъде две седмици служащ на Изео и Плаващите кейове, по какъв начин е минала сполучливо изпит за капитан, с цел да може да ръководи лодката за напредване в езерото; показа и какъв брой мъчно е било подреждането на книгата и подбирането на подобаващите фотоси и текстове, с което й оказва помощ Калина Гарелова.

„ Работя върху биографията на Кристо, тъй като го считам за забавна персона, която може да даде доста информация за времето, в което е живял, за едно време, което е пренесъл в друго време. Тази книга се случи, тъй като събрах доста информация за самия план. Отидох там като част от работата по биографията и се върнах и видях, че в действителност към този момент знам по какъв начин един цялостен план се прави, мисли, реализира и по-късно скапва. Искаше ми се някак това да остане запечатано. Там бяха въвлечени доста хора, случки, страсти и неща, значими за философията на Кристо, в това число разбирането му за хубост “–разказва Атанасова.

Авторката показа, че е получила поздравления за книгата си и от самия Христо Явашев-Кристо, откакто му подарява образец при срещата им на откриването на Мастаба в Лондон. Единият от участниците – Владимир Явашев (Владо от заглавието на книгата) също доста харесва изданието.
„ Кейовете на Кристо ни карат да мечтаем “, написа локалният вестник на градчето Монте Изола след откриването на арт инсталацията, а езерото остава вечно променено поради този спомен. „ Аз съм доста физическа персона. Обичам слънцето, водата, ходенето, вятъра “, припомняме думите на Кристо в свое изявление. Евгения Атанасова добавя: „ Казва го с подобен жар, че никой не се съмнява в неговата откровеност. Тези думи звучат разбираемо за всеки и заявяват самоуверено – моето изкуство е методът, по който пребивавам, то е моят живот. Кристо обича изключително доста диалозите с младите, сякаш желае да им даде най-ценния урок в живота, до който е стигнал през всички тези години. „ Аз върша ИСТИНСКИ неща, не макети на нещата, не рисунка на нещата, не 3D модел на нещата, а ИСТИНСКИ, РЕАЛНИ НЕЩА “. “

Преди да раздава подписи, Евгения Атанасова даде опцията на кино „ Одеон “ да излъчи нейния къс документален филм „ Мостът към Кристо “. Част от екипа също бяха в публиката – операторът Недялко Данев и тонрежисьорът Иво Спасов.

От фоайето на киното за продажба можеше да бъде закупена както представяната книга „ Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове “, по този начин и няколко първокласни чуждоезични албуми и сбирки картички със фотоси и скици от планове на Кристо.

В сряда, на 4 юли 2018, ще бъде подредена галерия навън на оградата на Националната художествена академия с фотографии от местността на езерото Изео и представящи оригиналността на Плаващите кейове. Снимките и обработката са дело на фотографа Калин Иванов. Изложбата може да бъде посетена до края на месец юли. Книгомания благодари за съдействието на НХА и Столична община.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР