На 28 юли в хасковската църква Свети Архангел Михаил“ ще

...
На 28 юли в хасковската църква Свети Архангел Михаил“ ще
Коментари Харесай

Хасковската църква Св. Архангел Михаил помага на алкохолици

На 28 юли в хасковската черква „ Свети Архангел Михаил “ ще се организира открита колекция на анонимните алкохолици от Хасково, Кърджали и Стара Загора. Всеки, който има потребност да показа своите проблеми или да разбере по какъв начин в 12 стъпки да стартира смяната от алкохолизъм към трезвеност,може да участва на лекцията, която ще бъде изнесена от експерти.

Героите от репортажа членуват в групата на анонимните алкохолици, които всяка събота се събират в помещение към храма и търсят избавление и схващане измежду съидейници. Отец Златко оказва помощ на новодошлите със препоръки и упътвания. Възнамерява да заведе групата на анонимните алкохолици в сръбски манастир, където се събира сходна група, с цел да споделят своите достижения и да обменят опит.

Тя е 51-годишна жена. Красива, добре облечена, с обноски. Имала е собствен бизнес и благополучен брак. Пътувала е в далечни страни. Посещавала е първокласни заведения. Сега е алкохоличка. Наричаме я Ели. Загубила е бизнеса, брачна половинка си, майка си, приятелите. Членува в група на анонимните алкохолици и споделя какви изгоди е донесло общуването й с хора, потърпевши от алкохолизъм като нея:

„ Аз съм чувала за заболяване алкохолизъм, само че не ми беше ясно тъкмо какво е, че това в действителност е болест, която е доста прогресивна и тя с годините стартира да се усилва, само че въпреки всичко съм жена и първоначално ме беше позор, преди да се срещна с групата. “

„ Не му се живее на човек - идва един подобен миг: някои протягат ръка към опиати, някои протягат ръка към успокоителни, а ние алкохолиците - аз започнах да протягам ръка по-често към чашката, което ми беше ужасно неприятно. Аз самата не знаех за какво го върша - криех се от майка ми, от близки, от другари, не желаех да знаят, че аз съм такава. Единствено тук, пред групата, се отпуснах и си споделих проблемите. Започнах да върша стъпките една по една “, споделя Ели.

Приятелите и околните й знаят за казуса, тъй като по думите й, това не може да се скрие:

„ Някои схващат, някои не схващат. Единствено групата може да разбере. Външният свят, хората, които са извън, в естествения живот, не могат да схванат алкохолиците. “

Ели има проекти да спре с алкохола. Помага й ръководителят на групата на анонимните алкохолици – 39- годишен мъж с библейско име, който от повече от две години не използва алкохол. Някои не имат вяра, че има някогашни алкохолици, само че той е образец за това. Разказва за преживения пъкъл – шест  психиатрични клиники, разлъка с обичаната жена, изпъждане от работа, изнасяне на предмети от къщи за обмен, с цел да вземе пари и да пие. И когато е на дъното, среща отец Златко от хасковската черква „ Св. Архангел Михаил “, който става негов ментор и го приютява в църквата. Сега се усеща избавен и прероден.
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР