На 28 юли се отбелязва Световният ден за борба с

...
На 28 юли се отбелязва Световният ден за борба с
Коментари Харесай

Тестват безплатно за хепатит в Монтана

На 28 юли се отбелязва Световният ден за битка с хепатита. Целта е да се увеличи осведомеността на хората за заболяването. 
Хепатитът е възпалително заболяване на черния дроб, провокирано най-често от вируси. Съществуват най-малко шест разнообразни вируса, предизвикващи заболяването (А, В, С, D, E, G). Най-опасни са хепатит В и С, които водят до тежки форми на продължителен хепатит, а след това и до рак на черния дроб.
Начините за предаване на инфекцията на хепатит B и C най-често са сексуален контакт, по кръвен път (при контакт с кръв на болен или заразоносител) или вътреутробно – от инфектирана майка на бебето. 
Освен вирусен, съществува и автоимунен, и отровен хепатит. При автоимунния -  черният дроб е нападнат от имунната система на индивида, а при токсичния – черният дроб е повреден от несъразмерна приложимост на алкохол или корист с медикаменти.
Хепатитите протичат безсимптомно. Оплаквания като лесна отмалялост, пожълтяла кожа са израз на много напреднала болест. Ето за какво е целесъобразно пациенти, които са претърпели солидни оперативни интервенции с кръвопреливане в предишното, или пък постоянно са подлагани на тежки стоматологични операции с кървене, да бъдат изследвани. Същото важи и за хора, употребявали или употребяващи опиати. Обществото обаче не би трябвало да не помни, че хепатитът е полово-предавана болест. За да се инфектираш с хепатит С, не е наложително да бъдеш хероинов наркоман. Заболяването се предава даже и посредством смъркане на кокаин.
Изключително значимо е бременните да бъдат изследвани за хепатит В, а при носителство – да бъдат деликатно следени. Трябва да се следи равнището на вируса, изключително през шестия месец, когато се допуска, че то е много високо.
Мотото на Световния ден през 2023 година „ Не чакай. Изследвай се в този момент за хепатит В и С, с цел да защитиш себе си и своите близки “ слага акцент върху предварителната защита, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.
Участие в скрининговата акция за проучване за вирусни хепатити по случай Световния ден за битка с хепатита ще вземе и РЗИ-Монтана. Всички искащи да се тестват могат да го създадат на 28.07.2023 година, във времето от 10:00 до 12:00 часа в микробиология /ет. 5/. 
Във Вълчедръм скрининг ще се прави на 25.07.2023 година от 10:00 до 12:00 часа в здравния пункт. 
На 24.07.2023г. в кв. „ Кошарник “ и на 26.07.2023г. в кв. „ Огоста “, гр. Монтана, взаимно с Младежки център - Монтана и здравни посредници ще се организира акция за повишавне информираността на популацията за вирусните хепатити.
На 27.07.2023г. в ЦНСТДБУ – Монтана ще се организира образование на тематика: „ Начини за предаване на инфекцията на хепатит B и C “.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР