На 28 септември т.г. полицаят от Икономическа полиция в Пловдив

...
На 28 септември т.г. полицаят от Икономическа полиция в Пловдив
Коментари Харесай

Адвокатката на полицая, убил родителите си: Доживотната...

На 28 септември т.г. служителят на реда от Икономическа полиция в Пловдив Венцислав Караджов чува най-тежката присъда - пожизнен затвор. Получава го за убийството на родителите си Божура и Цветан Караджови. Окръжният съд го признава за отговорен, че на 15 май 2016 година съзнателно ги е умъртвил, а осъщественото е изключително грубо и с користна цел. Твърдението на прокуратурата е, че през май 2016 година Венцислав Караджов е схванал, че дефинитивно изгубил дело за парцел, благосъстоятелност на неговите родители, по тази причина решил да ги умъртви и да придобие парцела по завещание. Въоръжен с револвер, той отишъл до дома им, следил ги известно време и прострелял извън през прозореца майка си с два изстрела. След това с щанга счупил стъклото на входната врата и с трети изстрел прострелял в главата татко си. После влезнал в жилището и стрелял още няколко пъти в телата на родителите си. Накрая избягал.

“Обвиненията са неоснователни, а присъдата е несправедлива. Вече апелираме пред пловдивския Апелативен съд. Няма нито един очевидец на закононарушението, няма признания от обвинения, не е открито и оръжието на закононарушението. Няма законови учредения изобщо за изговаряне на неоправдателна присъда, да не приказваме за доживотна ”. Това споделя адвокатката на Караджов Зоя Тошкова.

Началото на историята е в 1997 година, когато Венцислав Караджов купува имот на ул. “София ” 68а в Пловдив, сочат данните по делото. Понеже е не запомнил персоналната си карта при изповядване на договорката при нотариуса, парцелът е вписан на името на татко му. Той пък подписва декларация, че същинският притежател е синът му Венцислав.

Младият мъж построява къща в новия парцел, след това се дами, ражда се синът му и фамилията се мести в Англия. След няколко години тримата се връщат, довършват обзавеждането на къщата си и заживяват в нея. Венцислав работи като дърводелец, връзките сред младите и старите са положителни. В един миг синът желае татко му да трансферира парцела на негово име, каквито са били първичните сделки.

Бащата отхвърля, издърпва подписаната от него декларация от ръцете на сина си и я скъсва, по този начин избухва “война ”. Двете фамилии се нападат с тъжби, полицейски преписки, досъдебни производства, цивилен каузи, само че решение няма. Отношенията са обтегнати, поради което младото семейство се мести в жилището на тъщата в квартал “Смирненски ” и стопира да заплаща сметките за жилището на ул. “София ”. За възрастните е мъчно да се оправят сами.

На 12 май 2016 година се схваща, че делото, което водят двете фамилии за собствеността на парцела, не е позволено за разглеждане от Върховен касационен съд и е изгубено на две инстанции от Венцеслав Караджов. Новината не е непредвидена, споделя юрист Тошкова. Прокуратурата обаче счита, че това го е озлобило, добавя тя. На 17 май 2016 година Божура и Цветан Караджови са открити убити.

Синът им е арестуван няколко часа по-късно, повдигнато му е обвиняване и от този момент е зад решетките. Твърди, че няма нищо общо със гибелта им. Като доказателство привежда обстоятелството, че си е купил прилежащ парцел, където възнамерявал да строи нова къща. И е завършил с предишното.

“Оръжието, с което са убити родителите на клиента ми, е незнайно. Според прокуратурата е нелегално притежавано. Открити са нищожни частици от барут по ръцете на Караджов. Ала, от една страна, прокуратурата твърди, че бил с ръкавици по време на действието, от друга - той е човек, който всекидневно борави с оръжия, защото тогава е настоящ служител на реда и постоянно се упражнява по пукотевица. Има и служебно оръжие. Обвинението твърдеше, че брачната половинка му Каля е карала фамилния Ситроен, вид баничарка, с която отишла да храни немската овчарка, оставена да живее в двора на ул. “София ” 68а, а той е бил вътре и по този начин е проникнал в парцела, с цел да убие родителите си. Експертизата обаче беше безапелационна, че в колата е имало тежест, не по-голяма от 50 кг - клиентът ми е 85 кг ". Това декларира пред “Марица ” юрист Зоя Тошкова. И изяснява детайлите:
" Тъй като бях очевидец на някои от претърсванията в къщата на убитите, съм безапелационна, че са осъществени при нарушение на съществени правила. Предметите са докосвани от доста лица, множеството от които не са носили ръкавици, доста от движимостите даже не са разказани. А след едно полицейско претършуване в дома на Венцислав изчезват 1000 лв. от джоба на негово яке.

Твърди се също, че е влезнал в двора на родителите си от задната страна, само че като е излизал, е разрушил входната врата откъм тази страна с “кози крайник ”. А това не дава отговор на истината, тъй като по „ козия крайник ” е изолирано ДНК на разположение, друго от Венцеслав Караджов и родителите му. Също по този начин непознато ДНК е намерено по веригата и катинара, за които се твърди, че са били на задната врата.

Труповете са открити 2-3 денонощия след настъпването на гибелта и никой специалист не може да дефинира точния ден и часа на убийството. Имайки опит дълги години като следовател, считам, че е осъществено 24 часа преди датата, призната от проверяващите и прокуратурата, т.е не на 15 май, а на 14 май 2016 година

Освен това мощно ме смути фактът, че профайлърът по делото построи профила на хипотетичния палач година и половина откакто името на клиента ми беше излязло в общественото пространство, знаеше се биографията му, беше му предявено обвиняване и след правенето на съдебно-психиатрична експертиза.

Възрастните хора са убити с 8 изстрела, като след главните са направени контролни. Този факт е изцяло неупотребим към подзащитния ми, който е отличен стрелец. Контролните изстрели се вършат, с цел да бъде сигурен стрелецът, че е уцелил - нещо, от което Караджов няма потребност поради точността му. По облеклата му няма пръски от кръв, нито други микроследи, доказващи, че е бил на мястото на престъплението.

Още първата вечер след откриването на труповете следствието се насочи против сина Венцислав, след скандал сред него и тогавашния шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив във връзка на това, че в среднощ се разпитва малолетният му наследник. А и без знанието на неговите родители. Така стартира едно преднамерено следствие по две каузи - другото е за това, че дал на малолетния си наследник да стреля с револвера му в гората. Така той имаше по едно и също време 2 ограничения за неотклонение “задържане под стража ” и 3 месеца заставам самичък в килия. Чисто психически метод, с цел да може да направи признания пред индивида, отишъл да живее в килията му по-късно. Но ходът беше несполучлив, просто тъй като клиентът ми няма какво да признава.

Освен това на членовете на фамилията му беше оказан в продължение на месец психически напън. Съпругата му бе арестувана за 24 часа, на сина му се предяви обвиняване за владение на огнестрелно оръжие, а след седем часа „ разследваща сказка ” от 21 до 4 часа сутринта на 26 май 2016 година под напън тъщата е принудена да каже, че в хипотетичния ден на убийството той е излязъл от у дома със брачната половинка си ”. Това споделя юрист Зоя Тошкова.

Окръжна прокуратура е внесла митинг против присъдата на Караджов, тъй като упорства наказването му да бъде променено от пожизнен затвор на пожизнен без право на подмяна. Наблюдаващият прокурор Стефани Черешарова отхвърли коментар за " Марица ", защото присъдата не е влезнала в действие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР