На 28 ноември 2023 г. в София, Interpred WTC, се

...
На 28 ноември 2023 г. в София, Interpred WTC, се
Коментари Харесай

Digital Annual Summit 2023: Дигиталният бизнес и неговото бъдеще

На 28 ноември 2023 година в София, Interpred WTC, се организира конференцията Digital Annual Summit 2023, проведена от сп. Enterprise.

Водещи специалисти в областта на маркетинга, рекламата, цифровата търговия показаха трендовете, които ще дефинират цифровият бизнес и маркетинг през 2024 година и по-късно. Изкуственият разсъдък, достоверното наличие, криейтивите и качествената връзка са в основата на задържането на вниманието на потребителите.

Основни заключения от презентациите на конференцията:

- Конкуренцията в цифровата среда става все по-ожесточена, а вниманието на потребителите – все по-кратко. За бизнесите е значимо да умеят да притеглят и задържат вниманието на хората;

- Познаването на вярната публика, на нейните привички и ползи и умеенето за ефикасна връзка е в основата на сполучливия бизнес;

- Данните от първа страна, верните метрики и точните принадлежности улесняват усъвършенстването на акциите.

Тенденции и бъдеще

Милена Мишинева, CDO & Product Strategy Director, dentsu Southeast Europe. Тя показа прогноза за цифровата среда за 2024 година Изкуственият разсъдък (AI) заема главно място в новите технологии, от които цифровият бизнес се възползва. Според данни на dentsu 91% от световните консуматори считат, че AI ще е технологията, която те ще употребяват най-често под разнообразни форми.

Сериозни трансформации се чакат в метода, по който търсим информация в търсачките и платформите за търговия, сподели още Милена Мишинева.

Тя очерта две провокации за цифровия бизнес - безапелационно неверните отговори, които AI дава, макар че основаването на наличие е една от най-интересните благоприятни условия на технологията, и усъвършенстването на рекламата.

Според прогнозата на dentsu растежът на цифровата реклама за 2023-2025 година се чака да е малко над 6%. В последните години това е втората година с едноцифрен растеж в процентно изражение на цифровата реклама, уточни Милена Мишинева, като добави, че пейзажът става все по-конкурентен.

За марките е значимо да се отличат от останалите на пазара, с цел да бъдат сполучливи, сподели още тя. Вече има други измерими индикатори, които да демонстрират дали марките получават нужното внимание от аудиторията. Очакват се и нови рекламни формати и позиции в обществените платформи, което може да утежни потребителското прекарване. Бум на рекламата се чака и в свързаната телевизия, добави Милена Мишинева.

Николай Йоргов, Founder & CEO, Stellary, продължи тематиката с трендовете в маркетинга през 2024 година, като уточни, че фокусът към този момент не е единствено върху имиджа. Хората желаят да се асоциират с други хора, наличието става все по-важно. Това е огромното предизвикателство пред марките – да основават съответстващо наличие за платформите, в които участват.

Изключително значимо е генерираното от консуматори наличие, което притегля вниманието на по-младото потомство – поколението, израснало с технологиите. Те имат вяра на достоверно изглеждащи хора, разяснява Николай Йоргов.

Той разяснява мястото на основателите на наличие в акциите на марките. Създатели на наличие могат да се употребяват за проби и отзиви на артикули, разопаковане на артикули, мнения, утринна или вечерна рутина, облекло за деня, тестване и други хрумвания за представяте на артикули и услуги под формата на наличие.

Видеото е във фокуса на наличието като най-предпочитан формат от потребителите. Николай Йоргов показа и няколко инструмента за бърза и налична редакция на видеа, включително и с превод на непознати езици, и други онлайн основани принадлежности в поддръжка на бизнеса при основаването на наличие и организирането на процеси в организацията.

Инструменти и оптимизация на акции

Лазар Малаков, Customer Success Director, Meta Lead Bulgaria, Aleph (преди HTTPOOL, б.авт.), приказва за Meta платформите и форматите и новостите, които оферират.

Той уточни въвеждането на опция за абонамент в платформите на Meta за територията на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария според новите законодателни условия на Брюксел. Заради тези законови условия платформите спря да демонстрира реклами на младежи в Европа, само че органичното другарство с малолетни към момента е допустимо.

Той акцентира, че хората, избрали да заплащат, с цел да не виждат реклами в платформите, не могат и да разгласяват реклами.

Лазар Малаков разяснява, че до момента в който акцията е в обучителна фаза, тя няма съвършен резултат, тъй като търси критерии, с цел да усъвършенства успеваемостта си. Когато обаче се вършат промени в тази фаза, да вземем за пример внезапно се промени бюджета, етапа се удължава. Има предел на скалиране, тъй че да не се излиза от тази проучвателна фаза и да се навлезе в ефикасна акция.

Той уточни и за опциите за реклама на Instagram профил, както и на групи. Последната опция може да се реализира, в случай че страница е админ на групата.

Той показа и AI инструментите на Meta за ръководство на акциите. Те са подобаващи за акции, ориентирани към по-голяма публика. Лазар Малаков акцентира, че всеки ден има промени в AI инструментите, само че в същото време към момента имат малко ползватели.

Линда Иванов, Regional Manager, Europe, Eskimi, приказва за ангажирането на потребителите в интернет. Тя подсети, че вниманието на хората в интернет е малко, в границите на няколко секунди. Същевременно конкуренцията за потребителското внимание е яростна – на дневна база един консуматор е изложен на над 6 хиляди реклами. Работата за хората, които се занимават с реклама, става все по-трудна поради неналичието на внимание и конкуренцията в битката за това внимание, уточни тя.

Четири неща работят за марките в Европа, с цел да получат повече внимание, разяснява Линда Иванов. За рекламодателите е значимо да измерят ангажираността, да приложат нововъведения, с цел да станат по-забележими и да получат повече внимание, В тази връзка има нови метрики, които да оценят полученото внимание.

Линда Иванов разяснява и мястото на гейминга като фактор за привличането на вниманието на аудиторията. Тя уточни, че има огромна разлика сред разноските за маркетинг и местата, където хората концентрират вниманието си. Над 56% от разноските за маркетинг да вземем за пример се насочват към малкия екран, където вниманието не е толкоз фокусирано. Същевременно разноските за маркетинг в игри е са под 2% от общите разноски, а вниманието на потребителите е доста по-голямо.

Рекламите в игри реализират по-висока видимост, като повече хора са склонни да купят, откакто са видели реклама в игра, съгласно разнообразни статистики. Видимостта на рекламите в игри е съвсем двойно по-голяма от общоприетата – към 15 секунди по отношение на 8 секунди, сподели Линда Иванов.

Тя добави, че криейтивът е най-съществен за триумфа на рекламата.

Медиите и мястото им в цифровия пейзаж

Като част от събитието се организира панелна полемика на тематика „ Дигиталните медии – провокации и благоприятни условия за взаимоотношение с бизнеса “.

В полемиката участваха Сирма Пенкова, публицист “Медия и реклама ”, „ Капитал “, Александър Варов, изпълнителен шеф на Net Info, Деница Димитрова, шеф, „ Мит Прес “. Модератор на полемиката е Иван, Янакиев, ръководител на Управителния съвет на Българското сдружение за връзки с обществеността.

Сирма Пенкова разяснява, че смисълът и същността на медиите не се е трансформирала в ерата на обществените мрежи – те осведомят, проучват, изясняват какво се случва. Дали това доближава в печатен вид, посредством телевизия или в цифрови формати, това няма никакво значение, съгласно нея.

Тя счита, че бизнес моделът на медиите сега е неверен и вреден. Издръжката на една медия единствено от реклама е рисково и медиите би трябвало да мислят за различен източник на доходи – да вземем за пример от потребителите въз основата на абонамент, добави Сирма Пенкова. Така медията ще стане по-силна, с по-устойчив бизнес, заключи тя.

Александър Варов разяснява, че рекламата към този момент не е монопол на медиите. В множеството рекламни конгреси се приказва повече за платформи, в сравнение с за медии. Налага се разбирането да се приказва за channel agnostic approach, т.е. няма значение какъв е каналът на разпространяване. Много постоянно рекламодателят се обърква в тази обстановка, съгласно него. Медиите имат съществуване отвън платформите, което е с голяма тежест, добави той.

Според Александър Варов бизнесът с цифрови медии е резистентен, построен, постоянен и явен. Той уточни, че живеем в световна система, само че огромна част от световните играчи нямат бизнес в България или са затворени системи със характерно държание. Реалността е, че казусът на медиите сега е растящият разход за технологии. Медийните компании са принудени да заплащат съществени разноски за софтуерни решения, които преди години не бяха на дневен ред, сподели той.

Деница Димитрова разяснява, че българският цифров пазар е дребен и забележителен % от разноските на рекламодателите се насочват към малкия екран. Една значима част от дейното население обаче не използва телевизия, тези хора с в цифрова среда. Нашите старания са да убедим клиентите, че рекламата в същинска цифрова медия има смисъл, сподели тя. Най-важното нещо е репутацията и доверието, което медията е построила през годините, с помощта на качествено наличие, счита тя, както и по-добрите статистики за премерване държанието на потребителите.

Данни и качествена връзка

Радослава Ганозова, асоцииран шеф, Корпоративни връзки и брандинг, Teva Pharmaceutical, показа case study за ефикасна връзка на компанията по време на пандемията от ковид.

Тя разяснява, че като връзка COVID-19 е представлявал съществено предизвикателство за компанията. Пандемията е трансформирала връзката в опазването на здравето и фармацевтичния бизнес. Дигиталната връзка е ускорила предаването на информация, само че и разпространяването на тайна информация и информация с ниско качество.

Радослава Ганозова уточни, че е извънредно значимо за бизнеса да влага във вътрешна връзка със чиновниците си освен в изключителни обстановки, както и да се концентрира върху благосъстоянието на чиновниците. В основата на ефикасната връзка, съгласно Радослава Ганозова, е познаването и разбирането на аудиторията, дейното слушане и връзката с грижа и емпатия.

Александър Георгиев, Digital Transformation Director, Publicis Groupe Bulgaria, приказва за построяването на ефикасна рамка за маркетингов разбор и значимите метрики на рекламните акции.

Данните са най-важни за зареждането на логаритъма на платформите, които са в основата на акцията. С данни се разпознават потребителите, тъй че да се реализира бизнес триумф, разяснява Александър Георгиев.

Маркетинговите експерти би трябвало да стартират да оказват помощ на марките на стратегическо равнище, а за това също са нужни данни, добави той.

В момента промишлеността претърпява промяна що се отнася до събирането на данни – изчезват бисквитките на трета страна, а 80% от рекламодателите употребяват тъкмо такива бисквитки, с цел да таргетират консуматори. Намаляват и сигналите, които се подават към платформите, да вземем за пример поради потреблението на блокиращи и други технологии, които затрудняват работата на логаритмите. Отделно са условията за дискретност, които се стягат непрестанно на законодателно равнище.

Александър Георгиев разяснява, че има две съществени неща, които се обрисуват като отговор – данните от първа страна и сървърното следене. До момента се разчита главно на браузърно следене, като се конфигурират пиксели на другите платформи, добави той.

Виктор Стоилов, Founder and CEO, и Ребека Маринова, Head of Projects, Markademics, разясниха основното място на изследванията за обществените медии и по какъв начин да се извлича потребна информация и конкурентни преимущества от тях.

Виктор Стоилов разяснява, че 2023 година е била годината на измененията, които през 2024 година ще дойдат и в България. Той акцентира, че най-важното за бизнесите е да познават потребителите си. Една опция за опознаване на потребителите е да се направи анкета след поръчка. Данните демонстрират, че 30-50% от хората попълнят тези анкети. Те не би трябвало да съдържат повече от 3-5 въпроса – да вземем за пример от кое място са научили за бизнеса и други основополагащи въпроси.

Анкетите могат да се изпращат и с имейл маркетинг. По-дълга анкета може да се популяризира до 10 дни след доставка на продукта, с цел да се ревизира с какво бизнесът е спечелил хората, какво е първото им усещане, кой е обичаният им артикул, кои са другите им обичани магазини и така нататък

Според него българският пазар към този момент има потребност не просто от динамични реклами. Задължително за рекламите към този момент са отварянето на артикули, достоверни фотоси, преди и след, действителни мнения, проблеми и решение, отговори на въпроси, компилация от професионално и генерирано от потребителите наличие, уточни Виктор Стоилов. Той добави, че рекламите би трябвало да притеглят внимание, да имат детайли, които да концентрират потребителите, както и апел към деяние.

Ребека Маринова добави, че е значимо да се изследват съперниците. Тя показа и няколко инструмента за изследване на конкуренцията.

Много постоянно бизнесите не помнят да гледат какво вършат водачите в платформите, а това може да е идващият огромен тренд в България, сподели още тя. Важно е и изследването на това какво пишат медиите и във форумите, както и органичните мнения в обществените платформи, ревютата в Amazon и други Това може да даде забавен взор над обстановката и да основат реклами под по-различен ъгъл.

Ребека Маринова приказва за метриките, които ще са значими през 2024 година Това са метрики, които се прибавят в допълнение – hook rate, hold rate, average watch time. Те демонстрират дали рекламата ангажира вниманието на хората и поддържа интереса им. Потребителите не са в обществените платформи, с цел да пазарят, а с цел да се забавляват и развличат. Бизнесите са тези, които би трябвало да ги насърчат да пазарят.

Поколението Z на хоризонта

Ивo Илиев, CEO, BOLANDILA, приказва за поколението Z и методите за ангажирането на младежите от марките.

Поколението Z и милениалите са огромен сегмент от консуматори, които гледат потребителско генерирано наличие. До огромна степен това видео наличие замества малкия екран, уточни Иво Илиев.

Поколението Z използва главно цифрови медии – 93% от представителите на поколението употребяват цифрови медии, добави той. Те обаче търсят човешко отношение и да не бъдат третирани като част от безлична група.

Това потомство е по-търпеливо и отсрочва удоволствията спрямо поколенията 50 години обратно. Те не държат да имат, а избират да наемат – жилища, абонаменти, коли и така нататък Освен това избират марки, които пазят обществени и екологични дела и достоверност.

Поколението Z е най-образованото потомство до момента, сподели още Иво Илиев. Социалните, публични оценки за тях са значими и отношението на престижите за това, което използват. Те желаят да се усещат положително, комфортно и удобно.

Брандовете през днешния ден имат задачата да са специалисти за това потомство, да са ментори. За тях обществените доказателства са значими, да открият престижи в живота им.

Примери от практиката

Конференцията завърши с панелна полемика на тематика „ Подготовка за бъдещето на вашата цифрова маркетингова тактика “. В полемиката участваха Жюстин Томс, създател и управител бизнес развиване, ABC Design & Communication, Ленко Йорданов, Head of Digital & Demand Generation, tbi bank, Рени Ананиева, Brand Manager, Devin JSC, Методий Пейчев, маркетинг управител, SoPharmacy. Модератор на полемиката е Рая Стефанова, Client Service Director, Параграф 42.

Рени Ананиева акцентира, че най-важното е да се познават потребителите. Тогава бизнесите ще им вършат по-конкретни оферти и ще бъде по-успешен. Бизнесите би трябвало да са готови за връзка с потребителите – никой не желае да му се продава, хората желаят да поддържат връзка.

Тя разяснява, че маркетингът със наличие е изпитан метод за маркетиране. При бързооборотните артикули обаче е значимо бизнесите да се запитат какво наличие би трябвало да насочат към потребителите, тъй че да удовлетворяват потребността на потребителите от другарство. Рени Ананиева сподели, че предходната година от компанията са основали платформа, основана на дълбочинни изявленията и ползи на потребителите, в които хората са обрисували какво чакат от нея. Компанията е стъпила на тези пет сегмента и е построила пет разнообразни общности, на които дава правдиво, неповторимо наличие.

Методий Пейчев разяснява, че това, което Коронавирус докара като цифровизация на доста пазари, се задържа към този момент трета година. При онлайн аптеките има растеж от порядъка на 30-50%, което е бурно развиване и единствено по себе си съставлява предизвикателство. Друго предизвикателство е, че на пазара има на процедура пет генерации, четири от които са цифрови. Клиентите желаят доста цифрови услуги и техните стремежи са по-бързи, в сравнение с компанията съумява да удовлетвори поради законодателството, а не поради технологиите, сподели още той.

Ленко Йорданов уточни, че бизнесът би трябвало да мисли за други възможности при събирането на данни за консуматори. Това, което е помогнало на банката да взема по-добри решения, е информацията за клиентите и кой клиент от коя платформа се насочва към нея. Това ще е значимо през идната година поради цялостното отпадане на бисквитките на трети страни. Отделно акциите в Гугъл би трябвало да бъдат захранени с верните данни, тъй като бизнесите ще имат надзор на процедура единствено върху криейтива, акцентира той.

Той уточни, че бизнесите могат незабавно да си включат Гугъл Consent Mode – функционалност, която разрешава запис на държание на потребителите, като анонимизира дейностите, т.е. има данни за държанието, без то да се свързва с съответен консуматор.

Жюстин Томс добави, че това, което най-вече ѝ е липсвало в българското цифрово пространство, е смелата и изобретателна връзка. Малко са образците с качествено наличие, което да остава, сподели тя. Според нея повече бизнеси ще се ориентират към платформи, където има по-малка конкуренция и по-лесно ще могат да ангажират потребителите.

Събитието се организира със съдействието на:

Официален сътрудник: Eskimi

Имиджови сътрудници: Stenik, SuperHosting.bg

Партньори: Devin, Spetema, Net Info, Българска стопанска камара, Изпълнителна организация за дребните и междинни предприятия, Българска браншова камара за дървообработване и мебелна индустрия, Българска асоциация на рекламодателите, Българска асоциация на информационните организации, Българска асоциация на ПР организациите, Българско сдружение за връзки с обществеността

Дигитални сътрудници: Seomax Digital Agency, Design Expert

PR сътрудник: RED Communication Agency
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР