На 28 май с тържествен концерт в аулата на Икономическия

...
На 28 май с тържествен концерт в аулата на Икономическия
Коментари Харесай

Фолклорен ансамбъл „Гергана“ – ревностен пазител на традициите

На 28 май с церемониален концерт в аулата на Икономическия университет във Варна се честваха 45 година житейски и 20 година креативен път на Свилен Христов, чиято креативната биография на непроменяемо е обвързвана с Фолклорен отбор „ Гергана “, основан взаимно с юрист Елена Евстатиева. ФА „ Гергана ” при Икономически университет – Варна е притежател на голям брой награди състезания и фестивали както в страната, по този начин и зад граница. Ансамбълът е представял България допълнително от 15 страни. За 20 години от основаването си ФА „ Гергана ” е построил собствен личен почерк и през днешния ден е единственият фолклорен отбор в град Варна, който поддържа трите си звена – хор, оркестър и танцов състав. Днес в ансамбъла вземат участие над 60 актьори, музиканти, певици и танцьори.
Със Свилен Христов беседваме за цената на триумфа и новите провокации пред фолклорното изкуство.

- Г-н Христов, какво стои зад Вашето креативното дългоденствие?

- Нашето изкуство е групово творчество. Сам като създател не мога и нямаше да се изградя, в случай че не беше екипът, с който имам достойнството и удоволствието да работя през всичките тези години. Ако художникът застава самичък пред платното, създателят на музиката самичък пред нотния лист, поетът пред бялата страница, то ние, хореографите, подвластен от всички тях, с цел да можем да обединим и пресъздадем всичкото това творчество в танц. Така както всеки танц си има муза и ентусиазъм, по този начин може една картина или едно стихотворение да ни накарат да влезем в залата и да заработим. Много постоянно се случва това да е фолклорна ария и по тази причина е мъчно да кажем, че ние, хореографите, сме еднолични създатели. Помоему би трябвало да се назоваваме обединители на изкуството – придвижване, музика, костюм.
Тук е моментът да загатна създателите, които са спомогнали за моето израстване през годините. Танците, които съм основал, са осъществени с помощта на създателите на музикантите, с които съм имал достойнството да работя – Георги Стоянов, първият диригент на отбор „ Гергана “ и един от създателите, Николай Докторов, Живко Димитров, Данчо Радулов, Петьо Кръстев, Божидар Симеонов, Веселин Русев. В новия план, за който започнахме подготовка незабавно след концерта на 28 май, проф. доктор Костадин Бураджиев е създател на музиката на един от танците, който ще влезе в спектакъла. Надяваме се с този театър да зарадваме варненската аудитория на 22 ноември от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Премиерното зрелище „ Ех, Добружо “, отдадено на 20 г фА “Гергана “, е осъществен с финансовата поддръжка на община Варна, дирекция Образование и юношески действия.
Ансамбъл „ Гергана “ е основан през 1999 година от група млади запалянковци за да съхраняваме и разпространение фолклора от варненския край. От самото си основаване до ден сегашен се поддържат трите артистични структури – хор, оркестър и танцов състав, което ни прави неповторими, единствени във Варна. След закриването на ансамбъла за нар песни и танци „ Варна “ през 91 година екипът на „ Гергана “ се пробва с търсенията си и реализацията на концертната си активност да запълни тази празнина в културния плакат на Варна.

- Каква е географията на ансамбъла като репертоар и като театрални изяви? 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР