На 28 март в 3 часа се въвежда лятно часово

...
На 28 март в 3 часа се въвежда лятно часово
Коментари Харесай

В неделя в 3 сутринта местим стрелките с час напред

На 28 март в 3 часа се вкарва лятно часово време. Тогава часовниците се реалокират с 1 час напред, припомнят от Българския институт по метрология.
През 2018 година тогавашният ръководител на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер разгласи, че над 80% от европейците са поискали промяната на времето да бъде отстранена. Европейският парламент гласоподава през 2019 година да се откаже напълно от измененията на часовото време два пъти годишно. Но държавните управления на държавите-членки още не са се договорили кое часово време да бъде въведено - зимното или лятното.
Основната причина за забавянето е пандемията, като въздействие има и Брекзит. След гласуването в Европейския парламент смяната трябваше да бъде приложена след съглашение в Европейския съвет - управителният орган на Европейски Съюз, който се състои от министър-председателите на всяка страна. След това Съветът трансферира въпроса на Европейската комисия - изпълнителната власт на Европейски Съюз, като сподели, че не може да прокара смяната, до момента в който няма оценка на въздействието.
И решение към момента няма, защото европейските държавни управления, както и целият свят сега имат по-големи проблеми с пандемията от ковид.
Брекзит в допълнение усложни картината. Обединеното кралство към този момент не е член на съюза и няма проекти да се откаже от лятното часово време в своите граници. Ако Ирландия обаче следва останалата част от Европейски Съюз и изостави лятното часово време, това ще докара до две разнообразни часови зони на острова за половин година.
Междувременно доста страни на Стария континент, измежду които Турция, Русия и Беларус, към този момент се отхвърлиха от промяната на времето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР