На 27август 1770 година в германско семейство на протестанти се

...
На 27август 1770 година в германско семейство на протестанти се
Коментари Харесай

Хегел - кратка биография

На 27август 1770 година в немско семейство на протестанти се ражда Георг Фридрих Вилхелм Хегел - индивидът, който по-късно ще сътвори цяла философска система, направила го един от най-известните мислители в Европа пред ХVІІІ век.

Животът на Хегел следва стереотипните моменти в интервала, в който се развива. Той приключва гимназия учи богословие в университета в Тюбинген, където пази магистратура. Там се сближава с Шелинг и Хьолдерлин, стихотворец с въздействие в немската литература. Там учи също Кант и Шилер.

Съдбата му дава опция да развие дарбите си. Той употребява наследството, което получава след гибелта на татко си, с цел да стартира своята академична активност на прага на 1800 година.

След година към този момент излиза първият му труд Планетните орбити и той към този момент стартира да чете лекции в университета в Йена. Логиката, метафизиката и математиката са в областта на ползите му.

През този интервал излиза и значимият му труд Феноменология на духа, в който развива концепцията за придвижването на съзнанието. В него той обявява визията си, че най-съществен е разсъдъкът.

След женитбата си с Мария декор Тухер, представителка на аристократично семейство, Хегел написа най-важните си произведения, една от които е Наука за логиката. Продължава да чете лекции в разнообразни университети, включително и в Берлинския университет, което уголемява неговата популярност.

Философията му за правото и държавното ръководство става публична философска система на Прусия и генерации мислители след него се опират на учението му, с цел да изградят своите визии. Това прави от Хегел престиж в научния и политически живот на Германия.

Хегеловата активност прекъсва внезапно през 1831 година със гибелта на мислителя. Предполага се, че Хегел умира от холера и това поставя завършек на активността му, само че не и на престижа му и разпространяването на концепциите му, тъй като скоро след неговата гибел учениците на философа събират и издават всичките му писания.

Благодарение и на техните старания философията на Хегел става обучение с въздействие освен в Западна Европа, само че и в Русия през идващия век.

Виждането за придвижването, смяната в света, са пътят на развиването и той се движи от несъгласията в него, а не от неизменимото и непрекъснато статукво.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР