На 27 юни от 19 ч. в Литературен клуб Перото

...
На 27 юни от 19 ч. в Литературен клуб Перото
Коментари Харесай

Колумбийският поет Армандо Ромеро гостува в София

На 27 юни от 19 ч. в Литературен клуб " Перото " ще се състои представянето на стихосбирката „ Поетът от стъкло “ - определена лирика на колумбийския стихотворец Армандо Ромеро.

Книгата е в превод на Ирен Иванчева и Кирил Мерджански, Издателство за лирика ДА.

Армандо Ромеро ще дойде в София особено за премиерата на двуезичното издание. Преводачите Ирен Иванчева и Кирил Мерджански ще показват госта.

Актьорът Станислав Кертиков ще прочете стихотворения от книгата. Ще чуем и осъществяване на пианистката Анжела Тошева.

Армандо Ромеро

Армандо Ромеро е част от колумбийския авангард през 60-те години на XX век. Обикаля и Латинска Америка, Европа и Азия. Живее в Синсинати, където преподава латиноамериканска литература в Университета на Синсинати. Негови творби са оповестени на британски, гръцки, италиански, румънски, френски, немски, арабски и португалски. Носител е на доста награди. Получава влиятелната купа Чарлз Фелпс Тафт професор на Университета на Синсинати (2004). Следващата година взима първа премия на фестивала на книгата в Ню Йорк за романа си " Виенското колело на Чикаго ". Атинският университет му присъжда купата Доктор хонорис идея през 2008. Романът му „ Кахамбре ” получава интернационалната премия за повест в Испания през 2011 г и е преведена на италиански и турски език. Двуезичното издание на определени негови стихове „ Поетът от стъкло “ на издателство „ Да “ в превод на Ирен Иванчева и Кирил Мерджански го показва за първи път и на български език.

„ Фигурата на Армандо Ромеро е представителна за стихотворец и публицист, който търси себе си посредством литературата и пътуванията. Поет, публицист и ерудит, който сплотява разнообразни култури, един космополит, чийто дом е литературата и който се усеща на всички места вкъщи си. Подборът ни тук е опит да се отрази многообразната палитра на поетиката на Ромеро. Армандо Ромеро е извънреден ерудит, само че и стихотворец основал личен автентичен жанр вследствие на поетическита си осведоменост. ”

Ирен Иванчева
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР