На 27 юни иранските запаси от обогатен уран ще надхвърлят

...
На 27 юни иранските запаси от обогатен уран ще надхвърлят
Коментари Харесай

Иран се похвали: До 10 дни ще превишим ограничението на запаси от обогатен уран

На 27 юни иранските ресурси от обогатен уран ще надвишават лимита, избран с интернационалното съглашение за нуклеарната стратегия на Иран от 2015 година Това заяви през днешния ден представителят на иранската Организация за атомна сила, съобщи Франс прес.

" Днес стартира противоположното преброяване, преди да натрупаме над 300 кг ресурси от обогатен уран, и до 10 дни, тоест на 27 юни, ще надхвърлим този предел ", съобщи Бехруз Камалванди на конференция, излъчена директно по иранската държавна телевизия.

" Освен това взехме решение да спрем износа на тежка вода ", очакван от договорката при надхвърляне на лимитите, уточни иранският представител, представен от ТАСС.

Камалванди означи, че Иран към момента чака от европейските страни - участнички в съглашението, да изпълнят поетите от тях задължения. " Търпението ни се изчерпа: чакахме една година и (на 8 май т. г.) дадохме още два месеца, така че те още имат малко време, с цел да поправят нещата ", изясни той. Говорителят добави, че Техеран е в непрекъснат контакт с представителите на европейските страни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Техеран разгласи през май, че ще престане да съблюдава някои от отговорностите си по нуклеарната договорка от 2015 година, откакто по-рано Съединени американски щати оповестиха, че едностранно се изтеглят от нея. Иран съобщи, че счита да възобнови обогатяването на уран до по-висока степен, в случай че до 60 дни международните сили не защитят стопанската система му от американските санкции
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР